Huis ter Waard

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Huis ter Waard en de verschillende aspecten, toepassingen en betekenissen ervan verkennen. Huis ter Waard is een onderwerp dat in de loop van de tijd de interesse van talloze mensen heeft gewekt, de relevantie ervan is door de jaren heen behouden gebleven en het is het onderwerp geweest van debat en analyse op verschillende gebieden. Bij deze gelegenheid zullen we ons verdiepen in de geschiedenis ervan, de huidige implicaties ervan en de impact ervan op de samenleving. We zullen ook de verschillende perspectieven onderzoeken die er bestaan ​​op Huis ter Waard en hoe deze zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. We zullen beginnen met het verkennen van de oorsprong ervan, waarbij we de verschillende interpretaties ervan doorlopen totdat we vandaag de relevantie ervan bereiken. Ga met ons mee op deze rondleiding door Huis ter Waard en ontdek het belang dat dit onderwerp heeft in ons dagelijks leven.

17e-eeuwse fantasie-afbeelding van het Huis ter Waard

Het Huis ter Waard of Huis te(n) Waarde was een kasteel in de Nederlandse stad Leiden, provincie Zuid-Holland.

Het kasteel lag in de middeleeuwen in de Waard, ten oosten van de burcht van Leiden en nog in het ambacht Leiderdorp. Deze Waard was de woonplaats van de familie Uten Waerde, die het gebied in leen hield van de graaf van Holland. Dit leen werd onder andere in 1281 vermeld.

In 1294 werd ridder Daniel uten Waerde als leenman genoemd in een handvest van graaf Floris V. In dit handvest werd een deel van de Waard uit het leenverband gehaald ten behoeve van de stadsuitbreiding van Leiden. Het kasteel stond in het resterende deel van de Waard en bleef ook nu buiten de stadsmuren staan.

In 1355 zou de Hollandse graaf het kasteel hebben gekocht.

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in 1420 werd het kasteel belegerd en verwoest door Jan van Beieren. Het baksteenpuin werd in 1426 hergebruikt ten behoeve van de Witte Poort.

De exacte locatie van het kasteel is onbekend.