Gouden Penseel

Tegenwoordig is Gouden Penseel een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed scala aan doelgroepen. Of het nu een persoon, een gebeurtenis, een trend of een historische gebeurtenis betreft, Gouden Penseel heeft de aandacht getrokken van individuen van alle leeftijden en achtergronden. Dit artikel onderzoekt in detail het belang en de impact van Gouden Penseel in de hedendaagse samenleving, waarbij de implicaties en invloed ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven worden benadrukt. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie in de loop van de tijd heeft Gouden Penseel een belangrijke stempel gedrukt op de hedendaagse wereld, en dit artikel probeert de relevantie ervan diepgaand te analyseren.

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting CPNB.

Het Gouden Penseel kan alleen worden uitgereikt aan een kinderboek dat in Nederland is uitgegeven. In 2011 werd voor het eerst het werk van een buitenlandse illustrator bekroond met het Gouden Penseel, namelijk van Blexbolex (Bernard Granger) uit Frankrijk.

Daarnaast kan de jury sinds 1981 nog twee boeken bekronen met het Zilveren Penseel, waarvoor ook buitenlandse kunstenaars in aanmerking komen, mits het werk waarvoor zij bekroond worden in het Nederlands is gepubliceerd. Ook wordt het Gulden Palet uitgereikt aan een jong talent.

Gelauwerden

Gouden Penseel

Wim Hofman krijgt Gouden Penseel (1974)

Literatuur (keuze)

  • Vijfentwintig jaar Gouden Penselen & het Oeuvre Penseel voor Fiep Westendorp: 1973-1997 . Amsterdam, 1997. Uitg. ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Gouden Penseel.
  • Voor altijd jong: 50 jaar kinderboekenweek . Amsterdam, 2004.

Zie ook