In dit artikel wordt de impact van Fouttolerant op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving besproken. Van zijn invloed op de economie tot zijn rol in cultuur en onderwijs: Fouttolerant is een onderwerp gebleken dat interessant en relevant is voor een breed spectrum van mensen. Door de geschiedenis heen is Fouttolerant het onderwerp geweest van debat en analyse, en vandaag de dag blijft de aanwezigheid ervan op verschillende gebieden van groot belang. Dit artikel onderzoekt de verschillende dimensies van Fouttolerant en onderzoekt hoe het onze hedendaagse realiteit heeft gevormd.
Een fouttolerant of schadebestendig systeem blijft zonder noemenswaardige vertraging functioneren als er fouten optreden. De resultaten die het systeem levert kunnen wel onder de fouten lijden. Fouttolerantie is een ontwerpprincipe waarbij de eis wordt gesteld dat een systeem of een proces niet stil mag vallen of onderbroken mag worden. De eisen aan de beschikbaarheid zijn dan hoog. Fouttolerantie kan daarnaast ook een eigenschap zijn van communicatie en van interactie.
Bij failsafe staat niet de ononderbroken werking voorop, maar de instandhouding van het veiligheidsniveau. Bij failsafe wordt bij het ontwerp de eis gesteld dat voorzienbare fouten, gebreken en verstoringen niet mogen leiden tot een minder veilige situatie.
Voorbeelden van fouten waarvoor systemen tolerant gemaakt kunnen worden zijn:
Een systeem zal alleen fouttolerant zijn ten aanzien van omstandigheden en soorten fouten die bij het ontwerp voorzien werden.
Maatregelen voor het bereiken van fouttolerantie zijn onder meer: