In het artikel van International Standard Serial Number zullen we een fascinerend onderwerp verkennen dat door de jaren heen de interesse van veel mensen heeft getrokken. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, zal dit artikel een gedetailleerd en inzichtelijk inzicht geven in International Standard Serial Number. Door middel van diepgaande en inzichtelijke analyses zullen we duiken in de meest intrigerende en significante dimensies die verband houden met International Standard Serial Number, en de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving en cultuur blootleggen. Met een combinatie van historische informatie, actuele gegevens en relevante reflecties probeert dit artikel nieuw licht te werpen op International Standard Serial Number en een hernieuwd perspectief te bieden op het belang en de relevantie ervan in de moderne wereld.
International Standard Serial Number (ISSN) is een uniek identificatienummer voor serieel gepubliceerde werken waaronder periodieke publicaties. Een ISSN bestaat uit twee groepen van vier cijfers, gescheiden door een liggend streepje. Het laatste cijfer, een controlecijfer, kan ook een "X" zijn.
Onder "periodieke publicatie" vallen de traditionele tijdschriften op papier (van dagbladen over week- of maandbladen tot jaarlijks of onregelmatig verschijnend) maar ook op andere media: elektronisch (online of verspreid op diskette, cd-rom, enz.), op audio- of videocassette, op microfiches, in braille, enz. Op tijdschriften wordt het ISSN-nummer vermeld op de omslag of in de colofon.
Het ISSN-systeem werd vastgelegd in de ISO 3297 standaard gepubliceerd in 1975. ISSN-nummers worden uitgereikt door lokale instanties per land, of door het ISSN Internationaal Centrum in Parijs als het internationale publicaties zijn (of voor landen die geen lokale instantie hebben). Dit centrum houdt een databank bij met gegevens van alle publicaties met een ISSN-nummer, onder meer de correcte titel, uitgever, frequentie van verschijnen, periode van verschijnen (van welk jaar tot welk jaar) en - belangrijk voor onder andere opzoekingen in bibliotheken - de periodiek(en) waarvan het een voortzetting is of de periodiek die de voortzetting ervan is. Wanneer een periodiek van naam verandert moet er een nieuw ISSN voor aangevraagd worden. Deze databank kan op cd-rom besteld worden of online geraadpleegd (mits men een abonnement heeft).
Wereldwijd zijn er meer dan één miljoen ISSN-nummers toegekend; jaarlijks komen er zo'n 50.000 bij. In België waren er begin 2003 ongeveer 18.800 ISSN-nummers toegekend; in Nederland ongeveer 32.000 (cijfers van het ISSN Register in Parijs).
In tegenstelling tot het ISBN (identificatienummer voor boeken) worden er geen bijzondere gegevens in een ISSN-nummer gecodeerd. Het is louter een identificatienummer.
De enige juiste notatie van een ISSN, volgens de ISO norm, is "ISSN" gevolgd door een spatie en het ISSN-nummer in de vorm "abcd-efgh", dus bijvoorbeeld:
De berekening van het controlecijfer gebeurt als volgt:
In het bovenstaande geval geeft dit:
1 × 8 = 8
2 × 7 = 14
4 × 6 = 24
0 × 5 = 0
2 × 4 = 8
3 × 3 = 9
4 × 2 = 8
De som is: 71
De rest na deling door 11 is 5
11 − 5 = 6, het controlegetal is dus 6.