Fluit (muziekinstrument)

Het Fluit (muziekinstrument)-thema is een thema dat in de loop van de tijd de interesse van veel mensen heeft getrokken. Sinds zijn opkomst is Fluit (muziekinstrument) het onderwerp geweest van debatten, discussies en talloze onderzoeken. De relevantie ervan strekt zich uit tot verschillende domeinen, omdat het impact heeft op de samenleving, de economie, de technologie en vele andere gebieden. Fluit (muziekinstrument) is een onderwerp dat is geëvolueerd en aangepast aan sociale en culturele veranderingen en dat altijd in de voorhoede van de publieke aandacht blijft staan. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Fluit (muziekinstrument) en het belang ervan in de wereld van vandaag onderzoeken.

Fluit is een verzamelnaam voor een groot aantal aangeblazen muziekinstrumenten (aerofonen) die hun geluid produceren door middel van een luchtstroom die op een scherpe rand gericht wordt en daar gesplitst wordt zodat de lucht gaat trillen. In de klassieke muziek, symfonie- en harmonieorkesten wordt met 'fluit' eigenlijk altijd de dwarsfluit bedoeld.

Oudste fluiten

In september 2008 werd in Duitsland, in de Hohle Fels-grot, een fluit gevonden van 35.000 jaar oud, gemaakt uit het bot van een vale gier.[1] Tot op heden het oudste muziekinstrument. In Frankrijk waren al eerder fluiten gevonden van 30.000 jaar oud en in Oostenrijk van 19.000 jaar oud.

Soorten fluiten

Dwarsfluit

Moderne dwarsfluit
Moderne kopie van een barokfluit van Thomas Lot, uit Parijs, ca. 1740

Blokfluit

Vanaf boven: tenor-, alt-, sopraan-, sopraninoblokfluit

Andere fluiten

Panfluit
Shakuhachi
Zie de categorie Flutes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.