In het artikel van vandaag gaan we Financiële dienstverlening in detail onderzoeken en alles wat je erover moet weten. Financiële dienstverlening is een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken, en daarom willen we ons verdiepen in de meest relevante aspecten ervan. Van de impact ervan op de samenleving tot de evolutie ervan in de loop van de tijd, we zullen elk aspect van Financiële dienstverlening behandelen, zodat u een volledig inzicht krijgt in het belang ervan. Of u nu een bijzondere interesse heeft in Financiële dienstverlening of gewoon op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, dit artikel biedt u alle informatie die u nodig heeft. Lees verder om meer te ontdekken over Financiële dienstverlening en de implicaties ervan in de wereld van vandaag!
Financiële dienstverlening is het leveren van diensten die betrekking hebben op financiële producten door bedrijven en instellingen. Financiële dienstverleners staan in Nederland onder toezicht van het Autoriteit Financiële Markten en dienen zich te conformeren aan de Wet op het financieel toezicht.
De term 'financiële dienstverlening' wordt vooral sinds de jaren 90 van de 20e eeuw gebruikt, toen banken en verzekeraars fuseerden. Voorbeelden hiervan zijn de ING Groep, Citigroup en JPMorgan Chase. Wat betreft omzet, winst en marktkapitalisatie behoort de financiële dienstverlening tot de grootste sector; in 2004 bevatte 20% van de S&P 500 financiële dienstverleners.
Voorbeelden van financiële dienstverleners zijn:
Voorbeelden van financiële diensten:
Financiële diensten worden gerekend tot de tertiaire sector van de economie, de dienstensector. Ze zorgen ervoor dat de financiële afwikkeling van de uitwisseling van goederen en diensten soepel kan functioneren, investeringen gerealiseerd kunnen worden, financiële tegenvallers kunnen worden opgevangen en het appeltje voor de dorst (spaargeld, beleggingen, pensioen) zo veilig is als de beiztters ervan zelf willen.
In België:
In Nederland:
In de Europese Unie:
Financiële wetgeving in België: zie Belgisch financieel recht.
Financiële wetgeving Nederland:
Overzichten met andere financiële toezichthouders: