In het hier gepresenteerde artikel gaan we dieper in op Geldwisselkantoor, een onderwerp dat de afgelopen jaren de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Geldwisselkantoor is een onderwerp van groot belang en dat van invloed is op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Gedurende onze analyse zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Geldwisselkantoor, vanaf de oorsprong en evolutie ervan, tot de impact ervan op de huidige samenleving. Daarnaast zullen we proberen te begrijpen hoe Geldwisselkantoor in de loop van de tijd is veranderd en welke implicaties dit voor het heden heeft. We hopen dat dit artikel van groot belang zal zijn voor iedereen die zijn kennis over Geldwisselkantoor wil uitbreiden en het belang ervan in de wereld van vandaag wil begrijpen.
Een geldwisselkantoor is een onderneming die zich bezighoudt met geldwisseltransacties, dat wil zeggen met het wisselen van munten of bankbiljetten van verschillende valuta's, het uitbetalen van munten of bankbiljetten tegen inlevering van een of meer cheques, het uitbetalen van munten of bankbiljetten op vertoon van een creditcard, of andere vergelijkbare transacties. Geldwisselkantoren hanteren verschillende wisselkoersen voor de inkoop en voor de verkoop van vreemde valuta's. Naast deze marge kan een commissie in rekening worden gebracht.
In Nederland moesten geldwisselkantoren tot 1 juli 2012 zijn ingeschreven in het register van de Wet inzake de geldtransactiekantoren, dat werd bijgehouden door De Nederlandsche Bank. Vanaf die datum is de Wet op het financieel toezicht van toepassing, waarin geregeld is dat er voor de uitoefening van een wisselinstelling een vergunning van de De Nederlandsche Bank noodzakelijk is. De wettelijke aanduiding geldtransactiekantoor is vervallen; hiervoor is de aanduiding wisselinstelling in de plaats gekomen.[1]
Een van de bekendste geldwisselkantoren in Nederland was het sinds 1927 bestaande Grenswisselkantoor, sinds 2004 GWK Travelex geheten.