Doof Actie Front

In de wereld van vandaag is Doof Actie Front een onderwerp dat de aandacht van velen heeft getrokken. Met de vooruitgang van de technologie en de veranderingen in de samenleving is Doof Actie Front een relevante factor geworden die van invloed is op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Van zijn invloed op de politiek en de economie tot zijn impact op cultuur en amusement: Doof Actie Front heeft over de hele wereld grote belangstelling en debat gegenereerd. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Doof Actie Front, waarbij we de impact ervan op de huidige samenleving en de implicaties ervan voor de toekomst analyseren.

Het Doof Actie Front werd opgericht in januari 2004 en bestaat uit een groep geëngageerde dove en horende jongeren, allen Vlaamse Gebarentaligen. De groep heeft de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal mee versneld.

Lobbywerk

In aanloop naar de verkiezingen voor het Vlaams Parlement van 13 juni 2004 heeft het Doof Actie Front, in nauwe samenwerking met Fevlado, de Vlaamse politieke partijen bewust gemaakt van de nood van de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal. Dit heeft ertoe geleid dat de vraag naar erkenning werd opgenomen in de verkiezingsprogramma's van de sp.a en de N-VA. Hoewel beide partijen vervolgens in de Vlaamse regering belandden, was de erkenning toch niet in het regeerakkoord terug te vinden.

Petitie

Aangezien het gerichte lobbywerk niet effectief was gebleken, koos het Doof Actie Front ervoor om gebruik te maken van het petitierecht bij het Vlaams Parlement. Op minder dan vier maanden tijd werden door de ganse Vlaamse Dovengemeenschap 71.330 handtekeningen verzameld en overhandigd aan het parlement. Dit was trouwens met ruime voorsprong de meest succesvolle petitie in de geschiedenis van het Vlaams Parlement.

Deze petitie, samen met de aanwezigheid van de Dove advocate Helga Stevens in het Vlaams Parlement, samen met het taalkundig onderzoek van de Vlaamse taalkundigen die bezig zijn met de Vlaamse Gebarentaal en samen met het jarenlange werk in de Vlaamse Dovengemeenschap, zorgde voor de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal op 26 april 2006.