In de wereld van vandaag is Donna Leon een onderwerp dat de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Of het nu vanwege de relevantie ervan in de moderne samenleving, de impact ervan op de populaire cultuur of de invloed ervan op de geschiedenis is, Donna Leon is een onderwerp van algemeen belang geworden. Door de jaren heen is het onderwerp geweest van debatten, analyses en discussies op alle gebieden, van politiek tot wetenschap. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Donna Leon en zijn rol in de wereld van vandaag onderzoeken, en een alomvattend beeld bieden van het belang en de relevantie ervan vandaag de dag.
Donna Leon (28 september 1942, Mont Clair, New Jersey) is een Amerikaanse schrijfster van detectiveromans die zich afspelen in Venetië. De hoofdpersoon is Commissario Guido Brunetti. Donna Leon woonde meer dan 30 jaar in Venetië en woont nu in een klein dorp in Zwitserland. Zij was docent Engelse literatuur aan de University of Maryland University College – Europe (UMUC-Europe) in Italië en werkte vervolgens als professor van 1981 tot 1999 bij de Amerikaanse militaire basis van Vicenza. Ze stopte met lesgeven om zich te concentreren op het schrijven en andere culturele activiteiten op het gebied van muziek (met name barokmuziek).
De Commissario Brunetti-romans spelen zich allemaal in en rond Venetië af. Ze zijn in het Engels geschreven en vertaald in veel talen, maar op verzoek van Donna Leon niet in het Italiaans. Elke roman geeft de schrijfster de gelegenheid om de minder prettige kanten van Venetië en Italië te belichten. De intelligente en capabele Brunetti is verantwoording verschuldigd aan zijn baas Vice-Questore Patta, een ijdele kwibus. Sergente (later Ispettore) Vianello en de alwetende Signorina Elettra, de secretaresse van Patta, assisteren Brunetti.
De eerste roman verscheen in 1992 (Death at la Fenice, Nederlandse vertaling Dood van een Maestro). In elke roman speelt eten en koken een belangrijke rol. Het is niet verwonderlijk dat er ook een kookboek van Donna Leon is verschenen (A Taste of Venice: At Table with Brunetti). De lezer volgt Brunetti op zijn wandelingen door Venetië en komt zo langs de mooiste bekende en onbekende plekken. Hier is ook een boek van verschenen (Brunetti’s Venice: Walks with the City’s Best-Loved Detective, 2009).
De Commissario Brunetti-Romans vormen de basis voor een televisieserie op de Duitse televisie.