Dol hareubang

Tegenwoordig is Dol hareubang een onderwerp van groot belang geworden in de huidige samenleving. Sinds zijn opkomst heeft het de aandacht getrokken en de interesse gewekt van een breed spectrum van doelgroepen. Of het nu vanwege zijn impact op het dagelijks leven, zijn historische relevantie of zijn invloed op de populaire cultuur is, Dol hareubang heeft een fundamentele rol gespeeld in de ontwikkeling en evolutie van de samenleving. In dit artikel zullen we de impact en het belang van Dol hareubang in detail onderzoeken, de verschillende facetten ervan analyseren en een uniek inzicht bieden in dit fascinerende onderwerp.

Dol hareubang
Dol hareubang
Hangul 돌 하르방
Herziene Romanisatie Dol hareubang
McCune-Reischauer Tol harŭbang

Dol hareubangs (Koreaans: 돌 하르방 , letterlijk: stenen grootvaders) zijn grote paddenstoelvormige beelden die gevonden worden op het eiland Jejudo ten zuiden van Zuid-Korea. De dol hareubangs zijn zogenaamde jangseung, goden die het dorp beschermen tegen demonen en brengers van vruchtbaarheid. Het woord betekent letterlijk 'stenen (dol) grootvader (hareubang)', waar hareubang het woord voor grootvader is in het lokale dialect van Jejudo.

Omschrijving

De dol hareubangs worden gemaakt van poreus basalt (vulkanisch gesteente) en sommige zijn wel drie meter hoog. Het gezicht van de beelden kenmerkt zich door een grijnzend gezicht, met uitpuilende ogen zonder pupillen, een lange brede neus en de handen rusten op de buik, daarbij de ene hand iets hoger dan de andere. Het hoofddeksel doet denken aan een paddenstoel of aan een fallus.

Names

De huidige naam voor deze jangseung stamt uit het midden van de 20ste eeuw. Andere, oudere namen, zijn onder andere beoksumeori, museongmok, useongmok. beoksumeori, museongmok en useongmok. De oudst bekende naam, uit de Kronieken van Tamna (de oude naam van het eiland), is ongjungseok (옹중석/翁仲石), maar deze naam is niet langer in gebruik en vrijwel onbekend.

Tegenwoordig

De dol hareubangs zijn het ultieme symbool voor Jejudo geworden en replicas in diverse maten worden verkocht als souvenirs. Deze replicas worden ook wel gegeven aan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, maar de oorsprong van dit gebruik is van recente aard en heeft meer te maken met de status van Jejudo als 'honeymoon'-eiland dan met traditie.