Dimsum

In dit artikel gaan we Dimsum in detail verkennen en analyseren, een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie heeft gegenereerd. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we de impact ervan op de samenleving, de mogelijke gevolgen op mondiaal niveau en de verschillende perspectieven die er daaromheen bestaan, bekijken. Dimsum heeft de aandacht getrokken van specialisten, academici, professionals en ook het grote publiek, waardoor een grote verscheidenheid aan meningen en standpunten is ontstaan. In de volgende paar regels zullen we de meest relevante aspecten ervan onderzoeken, de invloed ervan op verschillende gebieden onderzoeken en de evolutie ervan in de loop van de tijd onderzoeken. Ga met ons mee op deze tour en ontdek alles wat je moet weten over Dimsum!

Dimsum
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 点心
Traditioneel 點心
Pinyin diǎnxīn
Jyutping (Standaardkantonees) dim2 sam1
Engels Dim sum
Standaardkantonees Diem Sam; IPA:
Yale (Standaardkantonees) dim2 sam1
Bao'an-Hakka dèm shim; IPA:
Peng'im (Chaozhouhua) diam2 sim1
Minnanyu Tiám-sim
Letterlijke vertaling die het hart aanwijzen
Dimsumkraampje in Taipei
Dimsum op tafel

Dimsum of diem sam (zowel enkelvoud als meervoud, uitspraak: /dɪmsum/ of /dɪmsʏm/) zijn gefrituurde en gestoomde kleine hapjes die in de zuidelijke Chinese keuken (Kantonese/Hongkong, Chaozhou, Hakka en Fujian) vaak voorkomen. Ze bestaan uit groente, vlees en rijst en worden als lichte maaltijd gebruikt. Het eten van dimsum is niet aan bepaalde tijdstippen gebonden.

In de verschillende Kantonese dialecten wordt het eten van dimsum in Kantonese restaurants yam tsaa[1] genoemd, wat letterlijk 'drink thee' betekent.

Bekende Kantonese dimsum

Bekende dimsum uit Chaozhou

Zie ook

Zie de categorie Dim sum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.