Dimlicht

Dit artikel behandelt het onderwerp Dimlicht vanuit verschillende perspectieven, met als doel om in te gaan op het belang en de relevantie ervan vandaag de dag. De impact ervan op verschillende gebieden zal worden geanalyseerd, evenals de evolutie ervan in de tijd. Recente studies en onderzoek zullen worden gepresenteerd die licht werpen op var1 en de implicaties ervan voor de samenleving. Op dezelfde manier zullen mogelijke toekomstige implicaties worden besproken en zullen nieuwe studiegebieden met betrekking tot Dimlicht worden onderzocht. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Dimlicht en het debat over de betekenis ervan in de hedendaagse wereld te bevorderen.

Auto 1 rijdt met dimlicht, auto 2 met groot licht

Een dimlicht of kruislicht is het schuin naar beneden gerichte licht dat uitgestraald kan worden door de koplamp(en) van een voertuig. Anders dan bij groot licht is de lichtbundel ervan niet verblindend voor medeweggebruikers.

Het is in Nederland en België verplicht dimlicht te voeren: 's nachts, in tunnels en overdag als het zicht wordt belemmerd door mist, sneeuwval, hagel of regen.

Samen met het dimlicht moet altijd stadslicht gevoerd worden, ook dienen gelijktijdig de kentekenplaatverlichting en achterlicht(en) te branden (dit alles gebeurt doorgaans automatisch).

Zie de categorie Automobile lights van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.