De Kempenaer

Tegenwoordig is De Kempenaer een onderwerp dat grote belangstelling in de samenleving wekt. Lange tijd is De Kempenaer het onderwerp geweest van debat en controverse, waardoor er tegenstrijdige meningen ontstonden onder experts en het grote publiek. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp De Kempenaer, onderzoeken we de verschillende facetten ervan en analyseren we het belang ervan in de huidige context. Door de geschiedenis heen heeft De Kempenaer op verschillende gebieden een cruciale rol gespeeld en de manier beïnvloed waarop mensen de wereld om hen heen waarnemen. Daarom is het essentieel om De Kempenaer grondig te begrijpen om de impact ervan vandaag te begrijpen en te anticiperen op de evolutie ervan in de toekomst.

De Kempenaer (ook: Van Andringa de Kempenaer) is een van oorsprong Brussels geslacht waarvan een telg zich in 1581 in Amsterdam vestigde. Een tak van het geslacht behoort sinds 1816 tot de Nederlandse adel.

Geschiedenis

De stamvader is Jan de Kempenere,[1] vermeld te Brussel 1422-1466. Guilliam de Kempenaer († 1611) uit Brussel, koopman in specerijen, werd in 1581 poorter van Amsterdam. De in de Noordelijke Nederlanden gevestigde takken leverde vooral koopmannen, later juristen onder wie veel rijksadvocaten.

Een tak van de familie heet Van Andringa de Kempenaer.[2] Drie leden van deze tak gingen met hun wettige afstammelingen in mannelijke lijn in 1816 en 1861 door verheffing behoren tot de adel van het koninkrijk der Nederlanden.

Enkele telgen

Niet-adellijke tak

Hendrik de Kempenaer (1623-1690), zijdewinkelier te Amsterdam

Adellijke tak

Dancker de Kempenaer (1668-1746), secretaris ter Admiraliteit van Friesland, raad en burgemeester van Harlingen; trouwde in 1694 met Romelia van Andringa (1672-1743)

Literatuur

  • Lindemans, Jan, 'De Kempeneer', Oude Brabantse Geslachten, 23 (Brussel 1949).