Cronquist-systeem

In dit artikel zullen we de impact van Cronquist-systeem op onze moderne samenleving in detail onderzoeken. Sinds zijn verschijning heeft Cronquist-systeem de aandacht getrokken van experts en het grote publiek, wat heeft geleid tot debat, controverse en eindeloze tegenstrijdige meningen. We duiken in de geschiedenis ervan, analyseren de relevantie ervan in de huidige context en bespreken mogelijke toekomstscenario’s. Zonder twijfel heeft Cronquist-systeem een diepe stempel op ons leven gedrukt, en het begrijpen van de invloed ervan is cruciaal voor het begrijpen van de wereld om ons heen. Lees verder om alles te weten te komen over Cronquist-systeem.

Arthur Crongquist (1919 - 1992)
Madeliefje (Bellis perennis)

Het cronquist-systeem is een classificatie van de bedektzadigen oftewel bloeiende planten. Dit systeem werd door de Amerikaanse botanicus Arthur Cronquist neergelegd in zijn publicaties:

  • The Evolution and Classification of Flowering Plants (1968, 1988) en vooral
  • An Integrated System of Classification of Flowering Plants (1981).

Het cronquist-systeem plaatst de bedektzadigen in twee grote klassen: monocotylen (eenzaadlobbigen) en dicotylen (tweezaadlobbigen). Deze klassen kunnen weer verdeeld worden in onderklassen.

Het systeem werd veel gebruikt, vaak in een aangepaste versie, zoals in de Heukels' Flora van Nederland (kortweg de Heukels genoemd) t/m de 22e druk. Het werk van de Angiosperm Phylogeny Group (APG) heeft het cronquist-systeem naar de achtergrond gedrongen. De 23e druk van de Heukels (HF23) gebruikt een aangepaste versie van het APG II-systeem (2003), en ook de Nederlandstalige Wikipedia gebruikte het lang als autoriteit. De Angiosperm Phylogeny Group publiceerde in 2016 en hernieuwde versie, het APG IV-systeem[1].

In het boek uit 1981 is het systeem als volgt samengesteld:

Cronquist-systeem