In de wereld van vandaag heeft Classis Misenensis grote belangstelling gekregen vanwege de relevantie ervan op verschillende gebieden van de samenleving. Zowel in de sociale wetenschappen als in de technologie is Classis Misenensis een onderwerp van discussie en debat geworden, waardoor uiteenlopende meningen onder experts uit verschillende disciplines naar voren zijn gekomen. Bovendien heeft Classis Misenensis een aanzienlijke impact gehad op het dagelijks leven van mensen en hun beslissingen en gedrag beïnvloed. Om deze redenen is het essentieel om in detail de rol te analyseren die Classis Misenensis vandaag de dag speelt en hoe het de toekomst in verschillende contexten vormgeeft. In dit artikel zullen we de verschillende dimensies van Classis Misenensis onderzoeken en het belang ervan in de huidige samenleving.
De Classis Misenensis (voluit: classis praetoria Misensis) was de Romeinse militaire vloot aan de Tyrreense Zee met als basis Misenum (Miseno). Het was de belangrijkste Romeinse vloot.
De vloot werd in 27 v.Chr. opgericht door keizer Augustus.[1] Deze vloot werd oorspronkelijk classis Misenensis[2] of classis quae est Miseni[3] genoemd. De basis van de vloot werd de door Marcus Vipsanius Agrippa aangelegde Portus Julius bij Misenum.[4] Keizer Augustus liet eveneens een waterkelder aanleggen om de hele vloot van drinkwater te voorzien: de Piscina Mirabilis. De waterkelder werd gevoed door de Aqua Augusta.
Detachementen (vexillationes) van de vloot bevonden zich onder andere in Ostia, Pozzuoli, Centumcellae en havens op Sardinië en Corsica.
Een speciaal detachement werd in Rome gelegerd. Vanwege hun specifieke zeilkennis werden zij ingezet bij het hijsen van de grote zeilen van het Colosseum en de theaters, waarmee de toeschouwers werden beschermd tegen de felle zon. Dit detachement was gelegerd in de Castra Misenatium.
De commandant van de vlooteenheid heette de praefectus classis. In 79 was Plinius de Oudere bevelhebber van de vloot[5], in 114 Quintus Marcius Turbo.