Blindedarm

In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis van Blindedarm onderzoeken, van de oorsprong tot de impact ervan op de moderne samenleving. Blindedarm is al tientallen jaren een relevant figuur in de populaire cultuur en trekt de aandacht en interesse van mensen van alle leeftijden. Door de jaren heen is Blindedarm geëvolueerd en verschillende vormen aangenomen, maar de invloed ervan blijft onmiskenbaar. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe Blindedarm de manier heeft gevormd waarop we de wereld zien, en hoe de erfenis ervan vandaag de dag voortleeft. Ga met ons mee op deze reis door de tijd en ontdek de blijvende impact van Blindedarm op onze samenleving.

dunne darm, blindedarm met wormvormig aanhangsel en dikke darm
Maag-darmstelsel bij de mens
1. slokdarm, 2. maag, 3. dunne darm, 4. appendix, 5. blindedarm, 6. karteldarm, 7. endeldarm, 8. anus

De blindedarm[1] of (intestinum) caecum[2] is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm (het ileum) eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in het caecum, een centimeter of 10 van het uiteinde. Dit blinde distale uiteinde is nu de blindedarm.

De primaire functie van de dikke darm is het opnemen van water en zouten uit het verteerde voedsel. De spieren in de wand van de dikke darm kunnen de inhoud kneden om de vochtopname te verbeteren.

De 'blindedarm' waarover in de volksmond gesproken wordt is echter een ander orgaan, namelijk het wormvormig aanhangsel (de appendix vermiformis).

Bij veel dieren, met name planteneters, is de blindedarm veel sterker ontwikkeld dan bij mensen.

Zie ook

Literatuurverwijzingen

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen.(Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.