Bevolkingsomvang

In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van Bevolkingsomvang in detail verkennen. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we ons verdiepen in de geschiedenis, evolutie en verschillende facetten van Bevolkingsomvang. Via verschillende benaderingen en perspectieven zullen we de impact ervan op verschillende gebieden analyseren, evenals de invloed ervan op de hedendaagse samenleving en cultuur. Om een ​​brede en complete visie te bieden, zullen we zowel historische als actuele aspecten behandelen, waardoor de lezer een uitgebreid overzicht krijgt van Bevolkingsomvang en de relevantie ervan in de huidige context.

De bevolkingsomvang of het inwonertal is de totale omvang van de bevolking van bijvoorbeeld een land, stad, provincie of gemeente.

De bevolkingsomvang kan op meerdere manieren worden vastgesteld. In de westerse wereld wordt deze in hoofdzaak met behulp van het bevolkingsregister door nationale of regionale statistische bureaus berekend. Daarnaast worden er ook volkstellingen gehouden. Dat laatste is vaak de methode in gebieden waar geen of onvolledige bevolkingsregisters bestaan, zoals in veel ontwikkelingslanden.

De exacte bevolkingsomvang is vrijwel nooit voor honderd procent volledig vast te stellen. Dit houdt verband met het feit dat bijvoorbeeld tijdelijke inwoners, illegalen en, vooral in ontwikkelingslanden, vluchtelingen meestal niet worden meegeteld. In bijvoorbeeld grote derdewereldsteden bestaan er grote groepen mensen die binnen dat land zijn verhuisd naar deze stad, maar vaak nog geregistreerd staan, als ze dat al zijn, op de plek van herkomst. Ook komt het voor dat in ontwikkelingslanden lokale overheden zelf hun inwonersaantallen bewust overdrijven in de hoop om zo een speciale status te bereiken of te behouden, of meer subsidie van de centrale overheid te krijgen. Hierdoor ontstaat er dus een groot verschil tussen het officiële inwonertal en het werkelijke inwonertal van de desbetreffende stad.

Zie ook