Anthon Beeke

In de wereld van vandaag is Anthon Beeke een onderwerp van voortdurende belangstelling en discussie. Sinds zijn opkomst heeft het de aandacht van miljoenen mensen getrokken en talloze discussies en beslissingen op verschillende gebieden beïnvloed. Het belang ervan is de grenzen overstegen en heeft een aanzienlijke impact gehad op de samenleving, de economie en de cultuur. Naarmate we Anthon Beeke blijven verkennen en begrijpen, wordt de noodzaak om het vanuit meerdere perspectieven en met een kritische benadering te benaderen duidelijk. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en realiteiten onderzoeken die Anthon Beeke omvat, met als doel een alomvattende en verrijkende visie te bieden op dit onderwerp dat een voor en na heeft gemarkeerd in onze huidige wereld.

Antonie (Anthon) Johannes Beeke (Amsterdam, 11 maart 1940 - aldaar, 25 september 2018) was een Nederlands grafisch ontwerper.

Loopbaan

Beeke werkte bij Total Design in Amsterdam aan advertenties, tijdschriften, boeken, postzegels en verpakkingsmateriaal. In 1981 startte Beeke een eigen studio (Studio Anthon Beeke), eveneens in Amsterdam. Hij ontwikkelde onder andere signaleringssystemen voor bedrijven en instellingen, zoals de Rotterdamse Bibliotheek en PTT Post. Beeke ontving in 1987 de H.N. Werkmanprijs en in 2004 de Grafische Cultuurprijs.

In het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) is het Alfabet van Anthon Beeke. Voor het Graphic Design Museum in Breda, thans Museum of the Image, ontwierp hij de De Tafel van Beeke.

In 2011 werd de documentaire Anthon Beeke – Van slagersjongen tot grafisch ontwerper gemaakt. Deze ging in première op het Nederlands Film Festival en werd op 18 oktober 2011 uitgezonden door het televisieprogramma Close Up.

Persoonlijk

Beeke stierf in 2018 aan de gevolgen van een herseninfarct, op 78-jarige leeftijd te Amsterdam.[1] Hij was van 1982 tot zijn overlijden samen met trendvoorspeller Lidewij Edelkoort.[2]