Andarta

In de wereld van vandaag is Andarta een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan individuen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn invloed op de populaire cultuur of zijn belang op wetenschappelijk gebied is, Andarta is erin geslaagd de aandacht te trekken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Andarta, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren, de impact ervan vandaag, en de mogelijke implicaties die de aanwezigheid ervan in de toekomst heeft. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen een alomvattend beeld van Andarta te bieden, waardoor de lezer een compleet en verrijkend overzicht krijgt van dit fascinerende onderwerp.

Andarta is in de Keltische mythologie een oorlogsgodin, die vooral in het zuiden van Gallië werd vereerd. Inscripties aan haar gericht zijn gevonden in Bern (Zwitserland) en Zuid-Frankrijk.[1] Zoals de vergelijkbare godin Artio, werd zij geassocieerd met de beer.

Andarta kan ook verband houden met de godin Andate, die aldus Cassius Dio in Britannia met Victoria werd gelijkgesteld.[2]

Thayer bevestigt dat ze ook met Andraste in verband kan worden gebracht. De godin Victoria staat in verband tot de Griekse Nikè, Bellona, Magna Mater, Cybele, en Vacunagodinnen die vaak op strijdwagens worden afgebeeld.

Noten

  1. L'Arbre Celtique. "Andarta". Gearchiveerd op 13 mei 2016.
  2. Cassius Dio. LXII 7.3. Cf. ook de godin Andraste die in connectie met Boudica wordt vermeld.

Brontekst

  • MacKillop, James. Dictionary of Celtic Mythology. Oxford: Oxford University Press, 1998. ISBN 0-19-280120-1.