In de wereld van vandaag is Amhrán na bhFiann een zeer relevant onderwerp geworden voor miljoenen mensen over de hele wereld. De belangstelling voor Amhrán na bhFiann is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, dankzij de directe impact ervan op het dagelijks leven van mensen. Of het nu op sociaal, politiek, economisch of persoonlijk vlak is, Amhrán na bhFiann heeft de aandacht getrokken van zowel experts, leiders als gewone burgers. Het is duidelijk dat Amhrán na bhFiann een intens en hartstochtelijk debat heeft voortgebracht, met verdeelde meningen en ferme standpunten. In dit artikel zullen we het onderwerp Amhrán na bhFiann diepgaand onderzoeken, waarbij we verschillende perspectieven, onderzoeken en getuigenissen analyseren die ons in staat zullen stellen het belang en de impact ervan op de hedendaagse samenleving beter te begrijpen.
Amhrán na bhFiann (Iers-Gaelisch, Een soldatenlied) is het volkslied van Ierland. De uitspraak van de titel klinkt ongeveer als 'au-ròòn nuh vieën'. De woorden zijn geschreven door Peadar Kearney (1883-1942), de muziek werd gecomponeerd door Kearney en Patrick Heeney (1881-1911). Het lied werd voor het eerst gepubliceerd in Irish Freedom in 1912, alhoewel het al in 1907 werd gecomponeerd.
Het lied was relatief onbekend totdat het werd gezongen tijdens de Paasopstand van 1916, en in de Britse interneringskampen erna. Het refrein werd het officiële volkslied in 1926, en het neemt de plaats in van het onofficiële volkslied God save Ireland. God save the King was het volkslied van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland totdat de Ierse vrijstaat werd uitgeroepen in 1922.
De eerste twee en de laatste twee regels van het refrein (beginnend bij Sinne Fianna Fáil... tot ...Amhrán na bhFiann zie hieronder) worden gespeeld als presidentieel saluut als de president van Ierland aanwezig is bij evenementen.
In de laatste jaren hebben een aantal Ierse kranten en columnisten ervoor gepleit het Amhrán na bhFiann te vervangen door een nieuw Iers volkslied, daar de tekst van bestaande lied uitermate gewelddadig en anti-Brits is. Anderen geven als argument dat het lied qua melodie moeilijk te spelen is. Een laatste optie die soms geopperd wordt is om de melodie hetzelfde te laten, maar om de tekst aan te passen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat binnen korte tijd het volkslied wordt vervangen of aangepast.
Ireland's Call is een nieuw "volkslied" dat tegenwoordig wordt gebruikt bij internationale rugbywedstrijden, omdat de Ierse rugbyploeg is samengesteld uit spelers van het hele eiland, en niet alleen uit de republiek.