10 mijl (atletiek)

In dit artikel zullen we 10 mijl (atletiek) en de relevantie ervan in de huidige context grondig onderzoeken. Sinds zijn opkomst heeft 10 mijl (atletiek) de aandacht van veel mensen getrokken vanwege de impact ervan op verschillende gebieden. Door de jaren heen is 10 mijl (atletiek) geëvolueerd en aangepast aan de veranderende behoeften van de samenleving, waardoor het een onderwerp van constante belangstelling is geworden. Met dit onderzoek willen we het begrip van 10 mijl (atletiek) en de invloed ervan op verschillende gebieden vergroten, en de rol ervan in het heden en de toekomst analyseren. Door meerdere perspectieven en betrouwbare bronnen te verkennen, hoopt men een alomvattend en verrijkend beeld te geven van 10 mijl (atletiek) en het belang ervan vandaag de dag.

10 mijl
Wereldrecords
Mannen 44.23 Haile Gebrselassie
Vrouwen 49.29 Caroline Chepkoech Kipkirui
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

De 10 Engelse mijl, veelal 10 miles genoemd, is een veel gelopen afstand van 16,1 kilometer bij wegwedstrijden in de atletiek. Hoewel deze afstand niet officieel erkend is door de IAAF, worden besttijden en recordtijden wel opgenomen in de meeste tabellen.

Het wereldrecord bij de mannen is sinds 4 september 2005 in handen van Haile Gebrselassie met een tijd van 44.23. Caroline Chepkoech Kipkirui verbeterde op 9 februari 2018 het wereldrecord bij de vrouwen naar 49.29, tijdens de halve marathon van Ras al-Khaimah.

Het officieuze Nederlandse record is in handen van Marti ten Kate. Hij liep een tijd van 46.06 tijdens de Dam tot Damloop in 1991. In 2017 liep de Nederlander Abdi Nageeye een tijd van 46.26 tijdens de Tilburg Ten Miles. In 2019 verbeterde Khalid Choukoud (eveneens in Tilburg) deze tijd met 46.18.[1]

Bekende wedstrijden

Enkele bekende 10 miles wedstrijden in België en Nederland zijn:

In Portsmouth (Verenigd Koninkrijk) wordt jaarlijks de Great South Run gehouden.

Zie ook