Żebbuġ (Malta)

Żebbuġ (Malta) is een onderwerp dat de afgelopen jaren de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Met een aanzienlijke impact op verschillende aspecten van het dagelijks leven heeft dit onderwerp interesse en debat in de samenleving gegenereerd. Door de geschiedenis heen heeft Żebbuġ (Malta) onder meer de cultuur, de wetenschap, de politiek en de economie ontwikkeld en beïnvloed. In dit artikel zullen we het belang en de impact van Żebbuġ (Malta) onderzoeken en de implicaties ervan in de wereld van vandaag bespreken. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag is Żebbuġ (Malta) een onderwerp dat het verdient om diepgaand onderzocht te worden om de ware betekenis ervan in ons leven te begrijpen.

Dit artikel gaat over de plaats Żebbuġ op het eiland Malta. Zie Iż-Żebbuġ voor de plaats op Gozo
Ħaż-Żebbuġ
Città Rohan
Gemeente in Malta Vlag van Malta
Vlag
Wapen
Locatie
Eiland Malta
Coördinaten 35°52'24"NB, 14°26'30"OL
Algemeen
Oppervlakte 8,7 km²
Inwoners
(2005)
11.425
Overig
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Zuidwest-Europa

Żebbuġ (officiële naam Ħaż-Żebbuġ, uitspraak: zebboedzj; ook wel Città Rohan genoemd) is een plaats en gemeente op Malta met 11.425 inwoners (2005). De plaatsnaam is afkomstig van de grote olijvenplantages die zich bevonden op de plaats waar men tegenwoordig het centrum vindt; het woord żebbuġ betekent "olijven" in het Maltees.

In 1380 werd een kerk gebouwd die werd gewijd aan St. Filip van Agira. Deze kerk werd gebouwd in Casal Zebugi, een destijds nog onbebouwd stuk land waar tegenwoordig Ħaż-Żebbuġ is gevestigd. In de zeventiende eeuw werd op de exacte plek van deze kerk een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van Tumas Dingli. In 1777 kreeg de plaats haar stadsrechten: het ontving de titel Città Rohan door Grootmeester Emmanuel de Rohan-Polduc. De ter gelegenheid daarvan gebouwde triomfboog bij de ingang van de plaats, lokaal bekend als "Il-Bieb il-Ġdid" (de nieuwe poort), is er ook tegenwoordig nog te zien.

Ħaż-Żebbuġ staat bekend om de spectaculaire festi die men er organiseert. De drie fanfares die de plaats rijk is, hebben dan ook allemaal hun eigen vuurwerkfabriek. De jaarlijkse festa ter ere van St. Filip wordt gevierd op de tweede zondag van juni, hoewel diens feestdag eigenlijk valt op 12 mei. Ook viert men op de laatste zondag van juli een tweede dorpsfeest ter ere van Jozef van Nazareth.