In het volgende artikel zullen we het onderwerp Á diepgaand onderzoeken, waarbij we ingaan op de implicaties, kenmerken en relevantie ervan in de hedendaagse samenleving. We zullen verschillende perspectieven en meningen van experts over dit onderwerp analyseren, evenals casestudies en concrete voorbeelden die zullen helpen het belang van dit onderwerp beter te begrijpen. Daarnaast zullen we mogelijke toekomstige trends met betrekking tot Á en de impact ervan op verschillende gebieden aanpakken. Langs deze lijnen zullen we proberen een uitgebreid overzicht van Á te geven en onze lezers een breed begrip van dit fascinerende onderwerp te bieden.
De Á (onderkast: á) is een in het Latijns alfabet voorkomende letter. De letter wordt gevormd door het karakter A met een daarboven geplaatste accent aigu.
Het gebruik in het Nederlands is vooral om de klemtoon of nadruk aan te geven, bijvoorbeeld "Niet hier, dáár!"
In de drie ondergenoemde talen vormt de Á een aparte letter en wordt bij alfabetische ordening gezien als tweede letter van het alfabet, na de A.
In het Faeröers vertegenwoordigt de Á een geronde halfopen achterklinker
In het Hongaars staat de Á voor een ongeronde open voorklinker
In het IJslands geeft de Á de geronde gesloten middenklinker weer (ow)
In het Tsjechisch en het Iers stelt á een lange a voor.
In het Hanyu pinyin (de romanisatie van het Mandarijn en het Vietnamees geeft de á een stijgende toon in de a-klank aan.
In Unicode vindt men de Á als gehele letter in het "Latin-Extended-A" blok onder de codes U+00C1 (hoofdletter) en U+00E1 (onderkast). Als de Á als diakriet geschreven wordt dan is zijn de codes respectievelijk U+0041 (hoofdletter A) met U+0301 (accent aigu) om een weergave van de Á te bewerkstelligen, en U+0061 (onderkast a) met U+0301 voor het accent aigu.
In HTML kan de hoofdletter Á met de codes Á
weergeven, de onderkast á met á
.