Beatrice Arthur



Het internet is een onuitputtelijke bron van kennis, ook als het gaat om Beatrice Arthur. Eeuwen en eeuwen van menselijke kennis over Beatrice Arthur zijn in het net gegoten, en worden nog steeds in het net gegoten, en juist daarom is het zo moeilijk om er toegang toe te krijgen, omdat we plaatsen kunnen vinden waar de navigatie moeilijk of zelfs onuitvoerbaar kan zijn. Ons voorstel is dat u geen schipbreuk lijdt in een zee van gegevens betreffende Beatrice Arthur en dat u alle poorten van wijsheid snel en efficiënt zult kunnen bereiken.

Met dat doel voor ogen hebben wij iets gedaan dat verder gaat dan het voor de hand liggende, namelijk het verzamelen van de meest actuele en best uitgelegde informatie over Beatrice Arthur. We hebben het ook zo ingedeeld dat het gemakkelijk te lezen is, met een minimalistisch en aangenaam ontwerp, wat zorgt voor de beste gebruikerservaring en de kortste laadtijd. We maken het u gemakkelijk, zodat u zich alleen maar zorgen hoeft te maken over het leren van alles over Beatrice Arthur! Dus als je denkt dat we ons doel bereikt hebben en je al weet wat je wilde weten over Beatrice Arthur, dan zouden we je graag terugzien in deze kalme zeeën van sapientianl.com wanneer je honger naar kennis weer is aangewakkerd.

Beatrice "Bea" Arthur (geboren als Bernice Frankel op 13 mei 1922 in New York City , New York , 25 april 2009 in Los Angeles , Californië ) was een Amerikaanse actrice en komiek . Als gevestigde theateractrice werd ze in de jaren zeventig en tachtig populair over de hele wereld via de televisieseries Maude en Golden Girls . In 2009 werd ze een Disney-legende genoemd .

Leven

Vroege jaren

Beatrice Arthur werd geboren als Bernice Frankel in Brooklyn , New York City , als zoon van Philip en Rebecca Frankelin, in een familie van joods geloof . Ze groeide op in Cambridge, Maryland . Na de middelbare school en de middelbare school volgde ze een opleiding tot medisch laboratoriumtechnicus en meldde zich als vrijwilliger voor het United States Marine Corps , waardoor ze een van de eerste vrouwelijke rekruten was.

In 1946 verhuisde ze terug naar New York City en veranderde haar voornaam van "Bernice" in "Beatrice". Ze studeerde acteren bij Erwin Piscator , die haar vanaf dat moment ook castte in zijn eigen theaterproducties. Een jaar later debuteerde ze in de titelrol van het toneelstuk Lysistrata van Aristophanes . Daarna werd ze lid van de Greenwich Village Theater, waarmee onder meer in Huis Clos van Sartre , Het temmen van de feeks van Shakespeare , De uil en Pussycat door Bill Manhoff , Zes Personages op zoek naar een auteur van Pirandello en Le Bourgeois Gentilhomme van Molière opgetreden . Vanwege haar diepe stem werd Arthur vooral gecast voor rollen die ver boven haar werkelijke leeftijd lagen.

In de jaren veertig was ze getrouwd met de schrijver en producer Robert Alan Aurthur , wiens achternaam ze de wijziging "Arthur" bewaarde sinds haar optredens in het Greenwich Village Theatre . In 1950 trouwde ze met de toekomstige Broadway- acteur en -regisseur Gene Saks , die ze ontmoette en verliefd werd tijdens haar acteeropleiding.

Werk in het theater en op televisie

Beatrice Arthur (links) met Angela Lansbury bij de Emmy Awards van 1989

Arthur deed zijn eerste ervaring op met televisie in de jaren vijftig door optredens in het Kraft Television Theatre. Met tal van theatertours door de Verenigde Staten maakte ze al snel naam als veelzijdige actrice. In 1954 kreeg ze haar eerste rol op Off-Broadway in een nieuwe productie van Bertolt Brechts Threepenny Opera , die voor het eerst haar lof verdiende van gespecialiseerde critici. In 1955 verscheen ze in de Shoestring Revue en ontving haar eerste Broadway-verloving als understudy in de muzikale komedie Plain and Fancy.

Met de Broadway -heruitgave van de Threepenny Opera in hetzelfde jaar kreeg Beatrice Arthur eindelijk een grotere bekendheid onder het Amerikaanse theaterpubliek in haar rol als "Lucy Brown". In 1956/1957 speelde ze samen met Sid Caesar op zijn televisieserie Caesar's Hour. In 1959 maakte ze een korte verschijning in de sitcom The George Gobel Show, evenals de eerste van haar weinige filmrollen in de productie Something from Woman!.

In 1961 en 1964 adopteerden Arthur en haar man Saks hun zoons Matthew en Daniel, waardoor Arthur zich steeds meer terugtrok in het privéleven. In 1964/1965 keerde ze terug naar New York Broadway en speelde ze samen met Zero Mostel in Anatevka . Haar ultieme doorbraak kwam in 1966 als de altijd dronken "Vera Charles" in de musical Mame van Jerry Herman naast haar goede vriendin Angela Lansbury in de titelrol. Arthur ontving een Tony Award voor " Beste vrouwelijke bijrol in een musical ".

Met twee gastoptredens in 1971/1972 op de immens populaire sitcom All in the Family , bevond Arthur zichzelf voor altijd op de Amerikaanse televisie. Haar rol als de zelfverzekerde, liberale feministe "Maude Findlay" werd zo goed ontvangen door het publiek dat de producer Norman Lear besloot om haar eigen serie genaamd Maude te ontwikkelen, waarmee Beatrice Arthur een van de beroemdste tv-actrices werd. In Maude werden taboe-onderwerpen als abortus , alcoholisme , depressie , racisme en pornografie behandeld, wat voor tal van controverse zorgde en resulteerde in een aantal lokale tv-stations voor de tijdelijke verwijdering van de serie. Arthur ontving in 1977 een Emmy voor haar rol .

Internationale bekendheid

Nadat hij in 1978 van Saks was gescheiden, trok Arthur zich weer terug uit het publiek. In 1981 maakte ze een comeback op Broadway in Woody Allen's autobiografische toneelstuk The Floating Light Bulb en verscheen in hetzelfde jaar met een gastrol in Mel Brooks 'afleveringsfilm Mel Brooks - The Crazy History of the World . In 1983 maakte ze een nieuwe sitcom genaamd Amanda, maar deze werd niet goed ontvangen door critici of publiek.

Twee jaar later werd ze internationaal bekend als "Dorothy Zbornak" in de sitcom Golden Girls . In haar rol, die sterk gebaseerd is op 'Maude', speelde ze een vervangende leraar die bij haar vrienden 'Blanche' ( Rue McClanahan ) en 'Rose' ( Betty White ) en haar moeder 'Sophia' ( Estelle Getty ) woonde in een gedeeld appartement in Miami , Florida. , levens. Arthur was de op een na oudste actrice in de serie na Betty White. Estelle Getty, die haar moeder Sophia speelde, werd geboren in 1923 en werd voor haar rol omgevormd tot een oude vrouw met behulp van een pruik en make-up . In één aflevering speelde Arthur Sophia's moeder, de grootmoeder van Dorothy, in een flashback.

Arthur ontving een Emmy voor haar rol en werd genomineerd voor in totaal vier Golden Globes . In 1992 ontving ze ook een Bambi in Duitsland . Daarna hadden ze twee gastoptredens op de Golden Girls - uitloper Golden Palace . In de Duitse versie van The Golden Girls werd het aanvankelijk gesproken door Ursula Vogel , daarna door Beate Hasenau .

In de jaren negentig had ze gastrollen in series als Futurama , Malcolm in the Middle en Lass es, Larry! . In 2001, na een aantal jaren op televisie, ging ze op theatertournee met haar autobiografische show And Then There Bea . Ze keerde ook terug naar Broadway in 2002 met Bea Arthur op Broadway: Just Between Friends ; de productie werd genomineerd voor een Tony Award voor " Best Theatre Event ". Dit werd gevolgd door andere one-woman-shows, waaronder hun An Evening with Bea Arthur- tour , die gemengde recensies ontving.

Arthur raakte betrokken als dierenrechtenactivist en homo-activist. Ze schonk $ 300.000 aan het Ali Forney Center in New York City, dat zorgt voor dakloze LGBT- jongeren. In 2007, ter gelegenheid van haar 85ste verjaardag, maakte de kunstenares bekend dat ze niet in 1923 was geboren, zoals eerder werd aangenomen, maar in 1922 was geboren.

Beatrice Arthur stierf op 25 april 2009 op 86-jarige leeftijd aan kanker.

Filmografie

bioscoopfilms

  • 1959: Zoiets van vrouwen! (Dat soort vrouw)
  • 1970: Lovers and Other Strangers (Lovers and Other Strangers)
  • 1974: Mame
  • 1981: Mel Brooks - History of the World, deel 1
  • 1995: Mijn partner met de hete bruid (For Better or Worse)

Televisiefilms

Tv shows

  • 1951: Once Upon a Tune
  • 1951-1953: Studio One (3 afleveringen)
  • 1951-1958: Kraft Television Theatre (8 afleveringen)
  • 1956-1957: Caesar's Hour
  • 1956: Washington Square
  • 1963: The Sid Caesar Show
  • 1972-1978: Maude (141 afleveringen)
  • 1983: Amanda's Quiet House ( Amanda's , 13 afleveringen)
  • 1985-1992: Golden Girls ( The Golden Girls , 177 afleveringen)
  • 1992: Golden Palace ( The Golden Palace , 2 afleveringen)
  • 1997: Always Trouble with Dave ( Dave's World , 3 afleveringen)
  • 2000: Malcolm in the Middle (1 aflevering)

Broadway

  • 1955/56: Plain and Fancy
  • 1955: The Threepenny Opera
  • 1955: Zevende hemel
  • 1957: Nature's Way
  • 1964/65: Anatevka
  • 1966/67: Mame
  • 1981: The Floating Light Bulb
  • 1996: Angela Lansbury - A Celebration (benefietconcert)
  • 2002: Bea Arthur op Broadway

Onderscheidingen

  • 1992: Bambi: Audience Award voor Golden Girls
  • 2009: Award voor Disney Legend

Emmy

  • Onderscheidingen
1977: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Maude)
1988: Outstanding Lead Actress in a Comedy Series (Golden Girls)
  • Nominaties
1973: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Maude)
1974: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Maude)
1976: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Maude)
1978: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Maude)
1978: Uitstekende vrouwelijke bijrol in variëteit of muziek (Laugh-In)
1986: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Golden Girls)
1987: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Golden Girls)
1989: Uitstekende hoofdrolspeelster in een comedyserie (Golden Girls)
2000: Uitstekende gastactrice in een comedyserie (Malcolm in het midden)

Golden Globe-onderscheiding

  • Nominaties
1973: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Maude)
1974: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Maude)
1975: beste vrouwelijke bijrol (Mame)
1976: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Maude)
1978: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Maude)
1986: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Golden Girls)
1987: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Golden Girls)
1988: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Golden Girls)
1989: Beste actrice in een serie - komedie of musical (Golden Girls)

Tony Award

1966: beste vrouwelijke bijrol in een musical (Mame)

web links

Commons : Beatrice Arthur  - album met foto's, video's en audiobestanden

Individueel bewijs

  1. a b 86-jarige bezweek aan kanker: 'Golden Girl' Bea Arthur stierf. In: rp-online.de. 25 april 2009, gearchiveerd van het origineel op 28 april 2009 ; geraadpleegd op 24 augustus 2015 .
  2. Haaretz Service: 'Golden Girls'-ster Bea Arthur overlijdt op 86-jarige leeftijd. In: haaretz.com. 26 april 2009, geraadpleegd op 24 augustus 2015 .
  3. "Golden Girl" ster: Bea Arthur is dood. In: Bunte.de. 25 april 2009, geopend op 24 augustus 2015 .
  4. een b c d e vermelding in het Golden Girls-forum

Opiniones de nuestros usuarios

Thea Timmermans

De taal ziet er oud uit, maar de informatie is betrouwbaar en in het algemeen geeft alles wat over Beatrice Arthur geschreven is veel vertrouwen., Ik vond dit artikel over Beatrice Arthur zeer interessant

Steven Van Schaik

Voor wie zoals ik op zoek is naar informatie over Beatrice Arthur, is dit een zeer goede keuze.

Anne Verweij

Ik was verheugd dit artikel over Beatrice Arthur., Ik was verheugd dit artikel over Beatrice Arthur.

Danny Van Wijk

Eindelijk! Tegenwoordig schijnt het dat als ze je geen artikelen van tienduizend woorden schrijven, ze niet blij zijn. Heren content schrijvers, dit IS een goed artikel over Beatrice Arthur

Dick Muller

Mijn vader daagde me uit mijn huiswerk te maken zonder Wikipedia te gebruiken, ik zei hem dat ik het kon doen door op veel andere sites te zoeken. Gelukkig voor mij vond ik deze website en dit artikel over Beatrice Arthur hielp me mijn huiswerk te voltooien. Ik kwam bijna in de verleiding om naar Wikipedia te gaan, want ik kon niets vinden over Beatrice Arthur, maar gelukkig vond ik het hier, want toen keek mijn vader in mijn browsegeschiedenis om te zien waar ik was geweest. Kun je je voorstellen als ik in Wikipedia kom? Gelukkig vond ik deze website en het artikel over Beatrice Arthur hier. Daarom geef ik jullie mijn vijf sterren