Zonzeelse Polder

Tegenwoordig is Zonzeelse Polder een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Zonzeelse Polder een fundamenteel aspect in ons dagelijks leven geworden. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de wereldeconomie: Zonzeelse Polder is een onderwerp dat het verdient om diepgaand te worden onderzocht. Via dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele facetten van Zonzeelse Polder, waarbij we de geschiedenis, de huidige relevantie en de toekomstige projectie ervan onderzoeken. Zonder twijfel is Zonzeelse Polder een onderwerp dat universele belangstelling wekt en dat debat en reflectie blijft genereren op verschillende gebieden en disciplines.

De Zonzeelse Polder (ook: Groote Zonzeelsche Polder) is een polder en deels een natuurgebied tussen Zevenbergschen Hoek en Wagenberg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Vanaf 1267 vond hier moernering plaats, aanvankelijk in een gebied van 258 ha.

De huidige polder werd herdijkt in 1538, nadat de Sint-Elisabethsvloed van 1421 de Grote Waard onder water had gezet en het dorp Zonzeel had verzwolgen. De polder ligt ten zuiden van de Hoge Zeedijk/Bloemendaalse Zeedijk, die van Zevenbergen naar Blauwe Sluis loopt. De polder is een grootschalig landbouwgebied.

Natuurgebied

In het eerste decennium van de 21e eeuw heeft Staatsbosbeheer hier 100 ha grasland aangekocht. In dit gebied zijn nog een aantal petgaten te vinden die afkomstig zijn van de vroegere turfwinning. In het gebied werd het waterpeil verhoogd en getracht een goed milieu voor weidevogels te scheppen. Sindsdien zijn er meer grutto's en tureluurs gaan broeden. Daarnaast wordt de watersnip, blauwborst, rietzanger, snor, bruine kiekendief en waterral aangetroffen. Ook paapje, roodborsttapuit, grasmus en patrijs zijn er te vinden. Wintergasten zijn kolgans en smient. Aan amfibieën vindt men de heikikker en de rugstreeppad. Deze profiteren van veen in de ondergrond.