In de huidige geglobaliseerde wereld is Zoerab Tsereteli een onderwerp geworden dat van groot belang is voor diverse industrieën en samenlevingen. Sinds de impact ervan op de economie, de politiek, de cultuur en zelfs het dagelijks leven van mensen heeft Zoerab Tsereteli wereldwijd aanzienlijk belang verworven. Naarmate de tijd vordert, blijft Zoerab Tsereteli het onderwerp van debat en analyse, waardoor zowel kansen als uitdagingen ontstaan voor degenen die betrokken zijn bij de studie en het begrip ervan. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Zoerab Tsereteli, de invloed ervan op verschillende gebieden en hoe de evolutie ervan een voor en na heeft gemarkeerd in de hedendaagse geschiedenis.
Zoerab Konstantinovitsj Tsereteli (Georgisch: ზურაბ კონსტანტინეს ძე წერეთელი, Russisch: Зураб Константинович Церетели, Tbilisi, 4 januari 1934 – Peredelkino, 22 april 2025) was een schilder, architect en vooral beeldhouwer van Georgische origine, met de Russische nationaliteit. Sedert 1997 was Tsereteli voorzitter van de Academie voor Beeldende Kunsten te Sint-Petersburg. Tsereteli werd vooral bekend vanwege monumentale, naar de smaak van sommigen pompeuze, beeldhouwwerken.
Van 1952 tot 1958 studeerde Tsereteli schilderkunst aan de Kunstacademie van Tbilisi. Hij is getrouwd geweest met prinses Andronikasjvili. Zij zou een rechtstreeks afstammelinge geweest zijn van een keizer van het Byzantijnse Rijk, Andronikos I Komnenos. Tsereteli was politiek omstreden. In de Sovjet-tijd stond hij betrekkelijk dicht bij de machthebbers, en hij steunde president Vladimir Poetin in zijn beleid met betrekking tot Oekraïne. Zo ondertekende hij in 2014 een steunbetuiging voor de Russische annexatie van het schiereiland de Krim.
Joeri Loezjkov, ex-burgemeester van Moskou, behoorde tot Tsereteli's vriendenkring, wat Tsereteli in die stad diverse opdrachten heeft opgeleverd. Ook met Eunice Kennedy Shriver was de kunstenaar bevriend. Zo kwam het dat hij een ondersteuner werd van de Special Olympics. Ook is Tsereteli sinds 1996 UNESCO Goodwill Ambassador. Tsereteli richtte in 1999 in Moskou een naar hem genoemde kunstgalerij op, een museum voor moderne kunst.
Tsereteli overleed in de nacht van 21 op 22 april 2025. [1][2]
In 2006 gaf de burgemeester van Ploërmel, een stadje in de Franse landstreek Bretagne, Tsereteli opdracht voor een tien meter hoog standbeeld van paus Johannes Paulus II. Ook werd de beeldhouwer tot ereburger van Ploërmel benoemd. Op 10 december 2006 werd het monument onthuld. Het beeld, waarvan een groot kruis deel uitmaakte, wekte weerstand op bij een deel van de plaatselijke bevolking. Men wilde dat ten minste het grote kruis achter het beeld van de paus verwijderd werd. De oppositie baseerde zich op de Franse wet van 9 december 1905 ter bescherming van de scheiding van kerk en staat. Deze verbiedt de aanwezigheid van religieuze symbolen in openbare gebouwen en de openbare ruimte. Na enkele rechtszaken moest het monument verdwijnen. Het werd verplaatst naar een particulier terrein van de Rooms-Katholieke Kerk, waar het op 11 juni 2018 opnieuw werd onthuld.