Zijlstraat (Haarlem)

In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van Zijlstraat (Haarlem) diepgaand verkennen. Van de oorsprong tot de impact ervan op de moderne samenleving, we zullen duiken in een uitgebreide analyse die alle relevante aspecten met betrekking tot Zijlstraat (Haarlem) zal behandelen. Door middel van gedetailleerd onderzoek en deskundig advies zullen we proberen een compleet en actueel beeld te geven van dit zeer relevante onderwerp. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn rol in de technologische ontwikkeling, we zullen elk facet van Zijlstraat (Haarlem) onderzoeken om onze lezers een solide en verrijkend begrip te bieden.

Zijlstraat
Zijlstraat met op de achtergrond de Grote of Sint-Bavokerk
Zijlstraat met op de achtergrond de Grote of Sint-Bavokerk
Geografische informatie
Locatie Haarlem
Begin Kinderhuisvest / Zijlbrug / Zijlweg
Eind Grote Markt
Lengte 0,4 km[1]
Algemene informatie
Geen toegang Autoverkeer
Sylstraat in 1768 (Hendrik Keun)

De Zijlstraat is een straat in Haarlem. Het is een van de drie belangrijke winkelstraten die vanaf de Grote Markt de stad in lopen en maakt deel uit van de in totaal zeven Gouden Straatjes.

De straat loopt van de Zijlweg, bekend van de Nederlandse versie van het gezelschapsspel Monopoly, naar de Grote Markt. De verbinding met de Zijlweg wordt gevormd door de Zijlbrug over de Zijlsingel, vroeger ook door de Zijlpoort. Aan het einde loopt de straat langs het Haarlemse Stadhuis naar de Grote Markt.

In de Middeleeuwen lag er een klooster tussen de Zijlstraat en het Raaks, het Zijlklooster (1372-1818). Naast het stadhuis telt de straat meer dan 25 rijksmonumenten, waaronder vele trap- en klokgevels en een bankgebouw uit de Amsterdamse School van H.F. Mertens, gebouwd in 1919-1920. In het bankgebouw is sinds 2017 restaurant Indonesia van Ron Blaauw gevestigd.

Zie de categorie Zijlstraat,_Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.