Zegenvisserij

Vandaag zullen we het hebben over Zegenvisserij, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen over de hele wereld. Zegenvisserij is een fascinerend onderwerp dat op verschillende gebieden voor discussie en controverse heeft gezorgd. Sinds zijn opkomst heeft Zegenvisserij de interesse gewekt van zowel experts als hobbyisten, en biedt het eindeloze mogelijkheden voor verkenning en analyse. In dit artikel zullen we de impact van Zegenvisserij verder onderzoeken, de relevantie ervan vandaag de dag, en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Daarnaast zullen we de vele facetten van Zegenvisserij onderzoeken en hoe dit verschillende aspecten van de samenleving heeft beïnvloed. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van Zegenvisserij!

Zegenvisserij vanuit de boot
Zegenvisserij Park Sonsbeek Arnhem

Onder zegenvisserij verstaat men een visserijmethode waarbij de vis met een over de bodem slepend net door een omtrekkende beweging wordt ingesloten. Een eenvoudige vorm van zegenvisserij geschiedt vanaf het strand. In Nederland gebeurde dit bijvoorbeeld op Ameland. Het net werd daar vroeger door paarden voortgetrokken. Zee- en riviervisserij kunnen zich van deze methode bedienen.

Het net dat gebruikt wordt noemt men een zegen. Het is een groot staand visnet dat verticaal in het water staat doordat het aan de bovenkant van drijvers, en aan de onderkant van gewichten is voorzien.

De moderne visserij kent de ringzegen (of beurszegen) waarvan het zeer diep stekende net aan de onderzijde met behulp van een ringvormige kabel kan worden samengetrokken. Deze methode wordt toegepast in de industrievisserij. Men vist vooral op scholen haring, sprot en kever. Daarnaast is er de ankerzegen (of Deense zegen), een sleepnet dat de vorm heeft van een open kegel. Eén zijde is verankerd en de andere wordt door een schip over de bodem voortgetrokken. De ankerzegenmethode wordt vooral bij het vangen van platvis toegepast.