Zakho

In de wereld van vandaag is Zakho een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan mensen. Of het nu gaat om de impact ervan op de samenleving, de economie, het milieu of de cultuur, Zakho heeft de aandacht getrokken van zowel experts als enthousiastelingen. Omdat het een centrale rol blijft spelen in ons leven, is het van cruciaal belang om de verschillende aspecten ervan volledig te onderzoeken en te begrijpen hoe het ons heden en onze toekomst vormgeeft. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Zakho en de vele facetten ervan verkennen, van de oorsprong tot de mogelijke toekomstige implicaties.

Zakho
Plaats in Irak Vlag van Irak
Zakho (Irak)
Zakho
Situering
Autonome regio Koerdistan
Provincie Duhok
Coördinaten 37° 9′ NB, 42° 41′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 350.000
Politiek
Burgemeester Guhdar Shekho
Website www.duhokgov.org/english//
Portaal  Portaalicoon   Azië

Zakho (Koerdisch: زاخۆ, Zaxo; Arabisch: زاخو, Zāḫū; Aramees: ܙܟܼܘ) is de op een na grootste stad van de Iraakse provincie Duhok. Het ligt in het uiterste noorden van Iraaks-Koerdistan. De stad heeft naar schatting tussen de 350.000 inwoners. De stad wordt grotendeels bewoond door Koerden, met kleinere gemeenschappen van Arameeërs en Armeniërs.

De stad ligt aan de grens met Turkije. De Ibrahim Khalil-grensovergang verbindt de Koerdische Autonome Regio met Turkije en vormt een belangrijke handelsroute in de regio. De grensovergang wordt beheerd door de Koerdische Regionale Regering en beveiligd door Koerdische Peshmerga-troepen en grenswachten.[1]

Zakho wordt sinds 2022 veel bezocht door toeristen, zowel uit de Koerdische regio als internationaal, dankzij grote projecten die de infrastructuur hebben verbeterd, met name rond de historische Koerdische brug Pira Delal

Sinds 2022 investeert de Koerdische premier Masrour Barzani aanzienlijk om de stad aantrekkelijker te maken.

Grens Irak-Turkije

Zakho is zeer van belang omdat het de enige stad is waar er verkeer plaatsvindt op de grens tussen Irak en Turkije. Hoewel Zakho vroeger een dorp was, is het nu een stad geworden met veel hotels en luxe restaurants, zodat de toeristen even bij kunnen komen als ze de grens over zijn gestoken. Veel ophef is aan Turkse kant ontstaan over de grens. De Koerden die er wonen hijsen namelijk alleen de vlag van Koerdistan en niet de Iraakse vlag. Dit is ook de reden dat men alleen een rood-wit-groene vlag ziet bij binnenkomst van Iraaks-Koerdistan.

Pira Delal

De brug Pira Delal in Zakho

Pira Delal is een brug in Zakho. Delal betekent "mooi" in het Koerdisch. De oude brug, gebouwd ten tijde van het Romeinse Rijk, trekt veel bekijks.

Zie de categorie Zakho van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.