In de wereld van vandaag is Worms (stad) een onderwerp van toenemende belangstelling en debat geworden. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving heeft Worms (stad) de aandacht getrokken van experts en het grote publiek. Nu de relevantie ervan blijft toenemen, is het van cruciaal belang om de implicaties en gevolgen ervan op verschillende gebieden te begrijpen. Om deze vraag uitgebreid te kunnen beantwoorden, probeert dit artikel de verschillende aspecten van Worms (stad) te onderzoeken, van de historische oorsprong tot de invloed ervan vandaag de dag. Door middel van een gedetailleerde analyse is het de bedoeling om op een objectieve en volledige manier licht te werpen op dit onderwerp, en de lezer een brede en precieze visie te bieden.
Pauluskerk: dient thans als kerk voor het dominicanenklooster dat ernaast ligt.
Magnuskerk: de kleinste kerk van de binnenstad en ook de oudste want de eerste versie dateert uit de karolingische tijd.
Drievuldigheidskerk: de bouw van deze barokke kerk werd gestart in 1709, na de verwoesting van Worms in 1689, ten gevolge van de Negenjarige Oorlog (1688-1697).
Lutherkerk: is in 1912 in Jugendstil-stijl opgetrokken door Friedrich Pützer.
Friedrichskerk (1741-1744)
Andreaskerk : werd gebouwd tussen 1180 en 1200. Ze herbergt sinds 1930 het Museum van de stad Worms.
Joodse Begraafplaats: ook Heiliger Sand genoemd, is een uitgestrekte ommuurde dodenakker met grafstenen uit de 11e eeuw tot de late jaren dertig van de 20e eeuw.
Burgerlijke bouwwerken
stadsmuren: overblijfselen uit de Romeinse Tijd-Middeleeuwen-Vroegmoderne Tijd
Nibelungenbrücke: de huidige brug dateert uit 1951-1953. De Nibelungenturm waaronder de weg loopt aan het begin van de brug dateert uit de tijd van de Ernst-Ludwigbrücke, de eerste vaste brug over de Rijn en diende als een grootse decoratie. Die eerste brug, die (net zoals de toren) tussen 1897 en 1900 werd gebouwd in opdracht van stadsarchitect Karl Hofmann, werd opgeblazen in maart 1945.
watertoren: werd in 1890 opgetrokken, eveneens in opdracht van Hofmann.
Monumenten
Ludwigsdenkmal: houdt de herinnering levendig aan de militaire prestaties van Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt tijdens de Frans-Duitse Oorlog. Het monument heeft de vorm van een obelisk die ruim 24 m hoog is. Ook dit monument werd ontworpen door Hofmann.
Lutherdenkmal (Ernst Rietschel, 1868): is het grootste reformatorische monument ter wereld.
118er Denkmal: Stein war Memorial, die fünf Soldaten Infanterie-Regiment Prinz Carl Nr. 118. Opgericht voor de Duitse soldaten van de Eerste Wereldoorlog.
Siegfriedbrunnen (1913, Adolf von Hildebrand): is een eerbetoon aan Siegfried de drakendoder, een van de hoofdpersonages uit de Nibelungensage.
Musea
Nibelungenmuseum
Museum van de stad Worms (in de voormalige Andreaskerk)