Willem Wever

Dit artikel gaat in op het onderwerp Willem Wever, dat momenteel grote belangstelling heeft gewekt vanwege de vele implicaties ervan op verschillende gebieden. Willem Wever is het onderwerp geweest van studie en onderzoek door experts in verschillende disciplines, die hebben geprobeerd de kenmerken, de impact en de relevantie ervan in de samenleving grondig te begrijpen. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige evolutie heeft Willem Wever aanleiding gegeven tot debatten en reflecties over de invloed ervan op cultuur, economie, politiek, technologie, het milieu en andere fundamentele aspecten van het menselijk leven. Dit artikel heeft tot doel een alomvattend en bijgewerkt beeld van Willem Wever te presenteren, waarbij de vele facetten en het belang ervan in de hedendaagse wereld worden onderzocht.

Willem Wever is een informatief televisieprogramma en een informatieve website van de KRO-NCRV voor kinderen en volwassenen waarin kijkersvragen worden beantwoord. In het programma wordt hiervoor een expert bezocht, die het antwoord zo visueel mogelijk uitlegt. Op deze manier wordt het antwoord op de vraag en de uitleg voor de kijker ook duidelijk. Vaak wordt gebruikgemaakt van proefjes, soms kunnen deze door de kijker worden nagedaan. Het programma valt onder de categorie infotainment, en is vergelijkbaar met de kinderprogramma's Groot Licht en Het Klokhuis.

De website werkt op dezelfde manier. Kinderen stellen vragen waarvan de redactie er dagelijks drie selecteert, waar via de site op gestemd kan worden. De winnende vraag wordt vervolgens door een expert beantwoord. Op de site zijn verder ook themapagina's te vinden met weetjes en spelletjes rondom één onderwerp, zoals voeding of sport.

Ontstaan

Willem Wever heeft haar wortels in het radioprogramma Wie Weet Waar Willem Wever Woont?, dat vanaf 1977 door de NCRV werd uitgezonden. Met steevast de vraag van een luisteraar als vertrekpunt, behandelde het radio-programma de meest uiteenlopende onderwerpen (wat doet het woord 'kaas' in Pindakaas?). Reportages op locatie werden aangevuld met studiogesprekken met deskundigen. Met gemiddeld één miljoen luisteraars was het programma, gepresenteerd door Gerard van den Berg en Legien Kromkamp en later Dik Bikker en Jeannette van Enst, het best beluisterde infotainment-programma van haar tijd.

Begin jaren negentig, verscheen de televisie-versie, dat goeddeels trouw bleef aan het oorspronkelijke format. De presentatie was aanvankelijk in handen van Jochem van Gelder. Na zeven seizoenen werd hij opgevolgd door Kasper van Kooten, die al na 1 seizoen plaats maakte voor Jetske van den Elsen. Van den Elsen presenteerde het programma 6 seizoenen lang, maar werd in 2007 opgevolgd door acteur Ewout Genemans. In 2014 werd Genemans opgevolgd door Evelien Bosch en Sascha Visser. In 2015 werden zij opgevolgd door Ajouad El Miloudi en Jetske van den Elsen, die na acht jaar een jaartje terugkeerde bij het programma en vervolgens werd opgevolgd door Tess Milne. In 2017 kwam Saskia Weerstand er bij, en in 2019 volgde een nieuw presentatorsduo met Tim Senders en Edson da Graça.

Presentatoren

Radio (Wie weet waar Willem Wever Woont?)

  • Gerard van den Berg (1977-1984)
  • Legien Kromkamp (1977-1984)
  • Dik Bikker (1984 - ?)
  • Jeannette van Enst (1984 - ?)

Televisie (Willem Wever)

  • Officiële website
  • (en) Pictogram film Willem Wever in de Internet Movie Database