Willem Idenburg

Tegenwoordig is Willem Idenburg een onderwerp dat grote belangstelling en debat in de samenleving genereert. Al tientallen jaren is Willem Idenburg een constant onderwerp van gesprek, dat de aandacht trekt van mensen van alle leeftijden en interesses. Of het nu vanwege de impact ervan op ons dagelijks leven, in de politiek, in de wetenschap of in de populaire cultuur is, Willem Idenburg is erin geslaagd zichzelf te positioneren als een relevant element in het leven van mensen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Willem Idenburg onderzoeken, van de geschiedenis tot de impact ervan op de wereld van vandaag, om het belang ervan en de rol die het speelt in ons leven te begrijpen.

Willem Idenburg
Informatiebord in Gouda
Informatiebord in Gouda
Geboren 18 februari 1904, Gouda
Overleden 27 april 1945, Neustadt
Groep Ordedienst, Binnenlandse Strijdkrachten

Willem Idenburg (Gouda, 18 februari 1904 - Neustadt, 27 april 1945) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Willem Idenburg, aannemer van stukadoorswerk van beroep, was lid van de Ordedienst en later van de Binnenlandse Strijdkrachten. In die functie maakte hij zich verdienstelijk zowel voor wat betreft het vervoer als het onderhoud der wapenen. Hij zorgde ook voor het vervoer van levensmiddelen t.b.v. onderduikers en behoeftige stadsgenoten. Talrijke persoonsbewijzen heeft hij doen vervalsen. Zo behartigde hij de belangen van onderduikers en Joden. Hij werd als gevolg van verraad in Gouda gearresteerd. Bij zijn arrestatie is door hem een absoluut stilzwijgen bewaard en de voormalige Goudse illegaliteit is zodoende voor ernstige gevolgen gespaard gebleven. Hij werd vervolgens via Scheveningen en Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme 30 km ten zuidoosten van Hamburg overgebracht. Eind april werden de gevangenen aan boord van schepen gebracht op de rede van Lübeck waar hij aan boord van de Cap Arcona overleed op 27 april 1945. Hij is begraven in Neustadt Holstein en in 1959 herbegraven op de erebegraafplaats te Loenen.

Willem Idenburg ligt op het Nederlands Ereveld Loenen begraven Vak E graf 417.