Willem Berthout van Mechelen

In de wereld van vandaag is Willem Berthout van Mechelen steeds belangrijker geworden in de samenleving. Of het nu vanwege de impact ervan op de cultuur, de politiek, de economie of het dagelijks leven van mensen is, Willem Berthout van Mechelen is erin geslaagd zichzelf te positioneren als een relevant onderwerp van discussie en debat. De invloed ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden en de aanwezigheid ervan wordt steeds duidelijker in verschillende aspecten van het leven. Daarom is het relevant om de reikwijdte en implicaties van Willem Berthout van Mechelen vandaag volledig te onderzoeken, en ook de evolutie ervan in de loop van de tijd en de potentiële impact ervan in de toekomst te analyseren. Dit artikel probeert zich te verdiepen in de wereld van Willem Berthout van Mechelen om het belang en de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving te begrijpen.

Willem Berthout van Mechelen (gestorven bij De Meern, 4 februari 1301) was bisschop van Utrecht van 1296 tot 1301. Hij was een lid van de familie Berthout die over de heerlijkheid Mechelen regeerde.

Willem werd zonder tussenkomst van de kapittels door paus Bonifatius VIII benoemd vanwege zijn anti-Franse en pro-Engelse houding. Hij probeerde tevergeefs de verloren gebieden Amstelland en Woerden terug te krijgen na de dood van graaf Floris V van Holland. Toen hij terugkwam van een reis naar Rome waar hij werd gewijd, trof hij zoveel tegenstand aan in het Sticht dat hij zijn toevlucht zocht in Amersfoort. In 1300 werd Willem door Bonifatius geschorst omdat hij zijn schulden aan de pauselijke kamer niet had voldaan. Toen hij betaald had werd de schorsing opgeheven. Hij sneuvelde in slag op de Hoge Woerd tegen een coalitie van Hollandse en eigen opstandige onderdanen.

Voorganger:
Jan II (van Sierck)
Bisschop van Utrecht
1296-1301
Opvolger:
Gwijde van Avesnes