West-Afrika

In dit artikel zullen we het onderwerp West-Afrika behandelen, een kwestie die vandaag de dag van groot belang is en die op verschillende gebieden tot een diepgaand debat heeft geleid. Lange tijd is West-Afrika een bron van belangstelling en studie geweest vanwege de vele implicaties en repercussies ervan op de samenleving. In deze zin is het van cruciaal belang om West-Afrika vanuit verschillende perspectieven te analyseren en erover na te denken, om de ware reikwijdte en mogelijke gevolgen ervan te begrijpen. In de volgende paar regels zullen we de verschillende aspecten van West-Afrika verkennen en proberen een brede en veelomvattende visie te bieden op dit complexe en fascinerende onderwerp.

Kaart van Afrika met de West-Afrikaanse landen in blauw
West-Afrika op een zeekaart uit 1571 van de Portugese cartograaf Fernão Vaz Dourado

West-Afrika of Westelijk Afrika is een deel van het werelddeel Afrika dat ongeveer 5 miljoen vierkante kilometer omvat en waar ongeveer 381,981,000 mensen wonen.

Onder West-Afrika worden de volgende landen verstaan door de Verenigde Naties:

De definitie van de Verenigde Naties omvat ook het eilandterritorium Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha, een Brits overzees grondgebied in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Met uitzondering van Mauritanië zijn al deze landen lid van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Economic Community of West African States oftewel ECOWAS) uit mei 1975.[1]

Gambia, Sierra Leone, Ghana, en Nigeria waren kolonies van Groot-Brittannië door het koloniale tijdperk, terwijl Frankrijk Senegal, Guinee, Mali, Burkina Faso, Benin, Ivoorkust en Niger in een kolonie verenigde; Frans-West-Afrika. Portugal had de kolonie Guinee-Bissau, en Duitsland stichtte de kolonie Togoland, maar na de Vrede van Versailles moest Duitsland de kolonie opgeven en werd het gebied verdeeld onder Frankrijk en Groot-Brittannië.

Zie ook

Zie de categorie West Africa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.