In dit artikel zullen we Wekkering in detail onderzoeken, een onderwerp dat vandaag de dag van groot belang is. Wekkering is een concept dat voor grote controverses en discussies heeft gezorgd op verschillende gebieden, van het academische veld tot het veld van de politiek en de samenleving in het algemeen. Door de jaren heen heeft Wekkering een fundamentele rol gespeeld in de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen en begrijpen. De implicaties ervan zijn diepgaand geweest en hebben aanleiding gegeven tot een breed scala aan uiteenlopende meningen en perspectieven. Door middel van een uitgebreide analyse zal dit artikel proberen licht te werpen op de complexiteit en relevantie van Wekkering, door de historische wortels ervan, de huidige impact en de projectie ervan in de toekomst te onderzoeken.
Een wekkering of voorslag is een inrichting aan een uurwerk die een melodietje laat spelen voordat het uur wordt geslagen. Ook een automatische speeltrommel van een beiaard in een toren fungeert als zodanig. De wekkering is bedoeld om te attenderen op de aanstaande uurslag, zodat de slagen kunnen worden geteld.
Omdat een wekkering vanouds uit vier klokjes bestond, noemde men het ook wel een quadrillon. Het woord carillon is daarvan een verbastering.
Vaak slaat de wekkering ook op het halve uur en op de kwartieren, maar dan volgt er meestal geen uurslag. De 'Hollandse slag' treedt op wanneer bij het halfuur de slag voluit volgt op een hoger gestemde klok, meestal een klok van de voorslag die een kwint hoger ligt dan de uurslagbel.
De beroemdste wekkering is stellig die van de Big Ben. Het melodietje, de Westminsterslag, is in veel uurwerken nagebootst.