In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Wat Chedi Luang en de impact ervan op onze samenleving. Vanaf het ontstaan tot de evolutie ervan in de loop van de tijd heeft Wat Chedi Luang een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van ons leven. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we de invloed van Wat Chedi Luang op cultuur, economie en technologie onderzoeken, waarbij we de relevantie ervan vandaag benadrukken. Daarnaast zullen we dieper ingaan op de verschillende perspectieven en meningen over Wat Chedi Luang, waardoor we een uitgebreid beeld van dit onderwerp krijgen. Met een kritische en reflecterende blik zullen we de meest relevante en controversiële aspecten met betrekking tot Wat Chedi Luang behandelen, waardoor de lezer een complete en verrijkende analyse wordt aangeboden.
Wat Chedi Luang (Thai วัดเจดีย์หลวง, wat Tempel van de grote Chedi betekent) is een boeddhistische tempel (wat) in Chiang Mai (stad). Het is een koninklijke tempel van de derde klasse. Chedi is een verthaising van het Sanskrietwoord cháitiya, letterlijk: heiligdom, in Thailand gebruikt als naam voor een stoepa of pagoda.
Wat Chedi Luang ligt in het centrum van Chiang Mai. Oorspronkelijk stonden hier drie Tempels: Wat Chedi Luang, Wat Ho Tham en Wat Sukmin.
Wat Chedi Luang werd in de 14e eeuw gesticht toen Koning Saen Muang Ma hier de as van zijn vader wilde bewaren. Na tien jaar bouwwerkzaamheden bleven de gebouwen echter onvoltooid. Pas toen de koning stierf, zette zijn weduwe de bouw voort. Koning Tilokarat voltooide de bouw pas in het midden van de 15e eeuw. Het bouwwerk was toen 82 meter hoog en had een basis van 54 meter, en was daarmee het hoogste bouwwerk van het hele Lanna koninkrijk.
In 1468 werd de Smaragdgroene Boeddha in de naar het oosten gerichte nis geplaatst. Na een aardbeving in 1545 stortte de Chedi gedeeltelijk in, waardoor deze 30 meter lager werd. Enkele jaren later, in 1551, werd de Smaragdgroene Boeddha naar Luang Phrabang overgebracht.
In de jaren 90 van de twintigste eeuw werd de chedi met de hulp van de UNESCO en de Japanse regering gereconstrueerd. Het resultaat is enigszins omstreden, omdat er nieuwe elementen zijn toegevoegd in Centraal-Thaise stijl, en niet in de typische Lanna-stijl. Bij de viering van het 700-jarige bestaan van de stad Chiang Mai, werd in de oostelijke nis een kopie van de Smaragdgroene Boeddha geplaatst; deze draagt de naam Phra Phut Chaloem Sirirat, maar wordt door de lokale bevolking Phra Yok genoemd.