Wapen van Sint-Agatha-Berchem

Tegenwoordig is Wapen van Sint-Agatha-Berchem een onderwerp van algemeen belang geworden dat de aandacht van een breed publiek heeft getrokken. De relevantie van Wapen van Sint-Agatha-Berchem heeft een debat voortgebracht dat zich uitstrekt van politieke en sociale domeinen tot alledaagse gesprekken. Decennia lang is Wapen van Sint-Agatha-Berchem het onderwerp geweest van studie en onderzoek op verschillende kennisgebieden, wat aanleiding heeft gegeven tot een enorme hoeveelheid verzamelde kennis over het belang en de impact ervan op de moderne samenleving. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Wapen van Sint-Agatha-Berchem onderzoeken en de invloed ervan op ons dagelijks leven, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de toekomstige implicaties ervan analyseren.

Het wapen van Sint-Agatha-Berchem

Het wapen van Sint-Agatha-Berchem werd in 1968 door de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem aangenomen. Het wapen is nooit officieel door de koning toegekend.[1]

Blazoenering

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:

Ecartelé: au 1 de sinople à la chapelle de Sainte-Agathe telle qu'édifiée place de l'Eglise à Berchem, au 3 d'argent à la bande de sinople chargée de trois besants du champ, au 2 d'argent et au 4 de sinople au lion brochant de l'un dans l'autre.[2] Gevierendeeld: 1 sinopel met de Sint-Agatha kapel zoals gebouwd ter plaatse van de kerk van Berchem van zilveren, 3 van zilver een band van sinopel met daarop drie bezanten van het veld, 2 van zilver en 4 van sinopel beladen met een leeuw brocherend van het een op het ander.

Het wapen is in feite in vier kwartieren gedeeld: het eerste en vierde zijn dan groen, terwijl het tweede en derde kwartier van zilver zijn. In dit wapen is het over het tweede en vierde kwartier (in de heraldiek heet dat brocherend) een leeuw geplaatst. Hij is in het tweede kwartier groen en in het vierde kwartier van zilver. In het eerste kwartier is een kapel voor Sint Agatha afgebeeld en in het derde kwartier een groene band van heraldisch rechtsboven naar linksonder met daarop drie zilveren bezanten.

Symboliek

Het wapen is niet gebaseerd op een ouder wapen, maar op symbolen uit, of van, de gemeente. Het eerste kwartier is een kapel voor de parochieheilige, en tevens naamgever van de gemeente. De kapel bestaat echt en staat op het Kerkplein.[3] Het derde kwartier is het wapen van de voormalige burgemeester Sébastien Charles uit de familie Huysman d’Honssem. Op de andere helft van het wapen staat een leeuw. De leeuw kan als enige wapenstuk als historisch beschouwd worden, het komt ook voor op een zegel van de schepenen van Anderlecht en Berchem en is afgeleid van de leeuw van de hertogen van Brabant.[2] Het wapen is geheel in de Berchemse kleuren groen en wit uitgevoerd. Deze kleuren komen ook terug in de vlag van Sint-Agatha-Berchem, die is eveneens gevierendeeld in groen en wit.

Zie ook