In dit artikel zullen we Wapen van Eeklo vanuit verschillende perspectieven verkennen, waarbij we ons verdiepen in het belang, de impact en de relevantie ervan op verschillende gebieden. Wapen van Eeklo is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van experts en enthousiastelingen, en aanleiding heeft gegeven tot discussie en reflectie over de implicaties ervan. Op deze pagina's zullen we de belangrijkste aspecten van Wapen van Eeklo analyseren, van de geschiedenis tot de huidige evolutie, inclusief de invloed ervan op de samenleving en de toekomstige projectie ervan. Door middel van interviews, analyses en getuigenissen willen we licht werpen op Wapen van Eeklo en de lezer een complete en verrijkende visie bieden op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. Ga met ons mee op deze spannende reis door het universum van Wapen van Eeklo!
Het wapen van Eeklo is het heraldisch wapen van de Oost-Vlaamse gemeente Eeklo. Het wapen werd in 1837 per besluit van de gemeenteraad in gebruik genomen. In 1842 werd het besluit genomen dat het wapen gebruik werd erkend. 150 jaar later werd het wapen gemoderniseerd.
Het wapen is een sprekend wapen, Eeklo betekent open plek in een eikenwoud.[1]
De eerste vermelding van het wapen van Eeklo staat in een 16e-eeuws wapenboek. Wapenkoning Gailliard geeft als beschrijving Eequelooe, d'argent, à l'escuson d'or, au lyon de sable, à l'ourelet, sur l'argent dix glans d'or; les queues et feullaeiges tout de synople. Het wapen had indertijd tien gouden eikels. De blazoenering van Gailliard werd in 1557 opgetekend, tussen 1562 en 1571 werd het wapen door Pieter Pourbus op de kaart van het Brugse Vrije getekend zoals het aan de latere gemeente toegekend werd: met groene eikentakken in plaats van de gouden eikels. De takken hebben nog wel in totaal tien eikels.
De eerste blazoenering van het wapen luidt als volgt:
In zilver een hartschild van goud, beladen met een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel; het hartschild omkranst door twee eiketakken van sinopel.[2]
Het wapen is geheel van zilver, met in het midden een gouden hartschild. Het gouden hartschild op een zilveren veld is in de heraldiek toegestaan, het wapen oogt alleen als raadselwapen. Een hartschild wordt in de heraldiek vaak beschouwd als een apart herautstuk.[3] Het hartschild is gelijk aan het wapen van Vlaanderen, de leeuw is daardoor zwart, met rode nagels en tong. Op het zilveren veld is een krans van twee eikentakken geplaatst, deze zijn als een schildzoom vormgegeven. De eikentakken zijn geheel groen van kleur en kruisen elkaar in de punt van het schild.