Wapen van Bertem

In de wereld van Wapen van Bertem zijn er eindeloze aspecten en facetten die het verdienen om diepgaand onderzocht en geanalyseerd te worden. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie vandaag de dag heeft Wapen van Bertem een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van de mensheid. Dit artikel gaat dieper in op de verschillende aspecten die Wapen van Bertem tot een onderwerp van universeel belang maken, en behandelt de sociale, culturele, economische en politieke gevolgen ervan. Langs de volgende lijnen zullen we ons onderdompelen in een reis die ons zal leiden naar het ontdekken van het belang en de relevantie van Wapen van Bertem in de hedendaagse samenleving.

Het huidige wapen van Bertem (sinds 1989).
Het voormalige wapen van Bertem (1946-1989).

Het Wapen van Bertem is het heraldisch wapen van de Belgische gemeente Bertem. Het eerste wapen werd op 30 oktober 1946 toegekend en het tweede werd op 8 november 1989 toegekend.[1]

Geschiedenis

Sinds 1946 was aan Bertem een goud wapenschild met een Andreaskruis van keel toegekend.[2] Het Andreaskruis werd reeds teruggevonden op de oudste schepenzegels van Bertem uit 1416 en 1422, dat het wapen van de heren van Heverlee - die van 1139 tot 1446 over het dorp zouden heersen - voorstelde.[2]

Toen in 1977 de nieuwe fusiegemeente Bertem werd gecreëerd door de samenvoeging van Bertem met Korbeek-Dijle en Leefdaal, werd er ook een nieuw gemeentewapen gemaakt. Aanvankelijk trachtte men uit de drie schilden één schild te vormen, maar op de zitting van de gemeenteraad van 17 mei 1988 werd voor een ander ontwerp gekozen omdat men het eerste als een verminking van de afzonderlijke wapens beschouwde.[3] Men koos daarom voor een schild met vier kwartieren, waarvan het eerste naar Bertem, het tweede en derde naar de schilden van de families Crabeels en Jacobs, de laatste bezitters van de heerlijkheid Korbeek-Dijle, en het vierde naar Leefdaal verwees.[3] Dit ontwerp zou het dan ook zijn dat uiteindelijk zou worden goedgekeurd.

Blazoen

Het huidige wapen heeft de volgende blazoenering:

Gevierendeeld 1. in goud een schuinkruis van keel 2. in lazuur een keper van goud vergezeld van drie peren van hetzelfde 3. in lazuur drie schelpen van goud 4. in goud een vijfblad van keel geknopt van lazuur.

— Ministerieel Besluit (8 november 1989).[1]

Verwant wapen

Zie ook

Noten