Váh

In de wereld van vandaag heeft Váh een ongekende relevantie gekregen. Of het nu op professioneel, academisch of persoonlijk vlak is, Váh is een onderwerp van gemeenschappelijk belang geworden voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Naarmate de samenleving vooruitgaat, worden de uitdagingen die verband houden met var1 complexer, en wordt de noodzaak om de implicaties ervan te begrijpen steeds urgenter. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Váh onderzoeken en de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Van zijn geschiedenis tot zijn huidige toepassingen, we zullen de vele facetten van Váh en zijn invloed op de moderne samenleving bespreken.

Váh
Váh
Lengte 403 km
Debiet 196 m³/s
Stroomgebied 20.000 km²
Bron Tatra
Monding Donau
Stroomt door Slowakije
De Váh bij Piešťany.
De Váh bij Piešťany.
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Váh (Hongaars: Vág) is een zijrivier van de Donau en de langste rivier van Slowakije. De lengte bedraagt 403 km. De rivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Witte Váh (Biely Váh) en de Zwarte Váh (Cierny Váh) die in respectievelijk de Hoge Tatra en de Lage Tatra ontspringen. De rivier scheidt onderweg naar het westen deze beide gebergten en loopt door het gebied dat bekendstaat als Liptov (Duits: Liptau). De belangrijkste plaatsen zijn hier Liptovský Mikuláš (bij het gelijknamige stuwmeer) en het historische Ružomberok.

De Váh breekt vervolgens bij de Kloof van Strečno door de Kleine Fatra (Malá Fatra) en buigt voorbij Žilina, de grootste stad aan de Váh, af naar het zuiden.

De monding in de Donau bevindt zich bij Komárno. Het laatste traject, vanaf de monding van de Kleine Donau, wordt aangeduid als de Váh-Donau (Slowaaks: Vážsky Dunaj, Hongaars: Vág-Duna).

Zie de categorie Váh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.