Vrede van Parijs (1763)

In de wereld van vandaag heeft Vrede van Parijs (1763) een ongekend belang gekregen. Of het nu vanuit economisch, technologisch, sociaal of cultureel oogpunt is, Vrede van Parijs (1763) is een probleem dat voortdurend aanwezig is in ons leven. De impact ervan is zo breed dat de analyse en het begrip ervan essentieel zijn om de context waarin we ons bevinden te begrijpen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Vrede van Parijs (1763) verkennen, met als doel licht te werpen op de relevantie en invloed ervan in onze samenleving.

Gedeeltelijke kaart van Noord-Amerika na het verdrag van Parijs in 1763, getekend door de cartografen Sayer en d'Anville.

Het Verdrag van Parijs, ook wel de Vrede van Parijs genoemd, werd op 10 februari 1763 gesloten en beëindigde de Zevenjarige Oorlog. Het werd ondertekend door koninkrijk Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Vijf dagen later ondertekenden Oostenrijk, Pruisen en Saksen de Vrede van Hubertusburg.

Het leverde Engeland grote gebiedswinst in de koloniale wereld op. Het verwierf er na de Franse en Indiaanse Oorlog zowat alle Franse bezittingen op het Noord-Amerikaanse continent (onder andere Canada) en Florida, dat tot dan toe Spaans bezit geweest was. Hier begon het proces dat gemaakt heeft dat het grootste deel van Noord-Amerika nu Engelstalig is. Het betekende ook het einde van het uitgestrekte Franse koloniale imperium in Noord-Amerika, op Saint-Pierre en Miquelon en de Franse kust van Newfoundland na. De gebieden ten westen van de Mississippi (van Californië tot Texas) waren echter wel Spaans bezit.

In India kreeg Engeland na de Derde Oorlog om de Carnatic ook voet aan wal ten koste van Frankrijk. Dit vormde het begin van de Britse koloniale heerschappij over gebieden in India.

De door de Engelsen in de Slag om Manilla veroverde steden Manilla en Cavite kwamen weer in Spaanse handen.

  • (en) Yale Law School: Avalon project Treaty of Paris 1763
  • (fr) L’association Frontenac-Amériques Le Traité de Paris du 10 février 1763
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Treaty of Paris (1763) op de Engelstalige Wikisource.