Vorstendom Achaje

In dit artikel gaan we Vorstendom Achaje verkennen en analyseren, een onderwerp dat in de loop van de tijd op verschillende gebieden onderwerp van belangstelling en debat is geweest. Vorstendom Achaje heeft de aandacht getrokken van academici, wetenschappers, professionals en het grote publiek, omdat de relevantie en impact ervan grenzen en disciplines overstijgt. Via een multidisciplinaire aanpak willen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Vorstendom Achaje, van de historische oorsprong tot de invloed ervan in de hedendaagse wereld. We zullen ons verdiepen in het belang, de implicaties en mogelijke toekomstperspectieven ervan, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op dit fenomeen te bieden.

Πριγκιπάτον Αχαϊας
Satellietstaat
Het vorstendom was een satellietstaat van, in chronologische volgorde: het Latijnse Keizerrijk, het huis Plantagenêt en het koninkrijk Napels.
 Byzantijnse Rijk 1205 – 1432 Byzantijnse Rijk 
Kaart
Het Latijnse Keizerrijk met haar vazallen en de erfgenamen van het Byzantijnse Rijk. De grenzen zijn niet zeker. ca. 1204
Het Latijnse Keizerrijk met haar vazallen en de erfgenamen van het Byzantijnse Rijk. De grenzen zijn niet zeker. ca. 1204
Algemene gegevens
Hoofdstad Andravida (1205-1249)
Mystras (1249-1261)
Talen Frans (officieel), Grieks
Religie(s) Rooms-katholiek, Grieks-orthodox
Regering
Regeringsvorm Vorstendom

Het vorstendom Achaje (ook Achaja of Achea; Grieks: Achaïa; Latijn: Achaia of Achaea) was een van de drie vazalstaten van het Latijnse Keizerrijk die het Byzantijnse Rijk opvolgden na de inname van Constantinopel tijdens de Vierde Kruistocht. Het omvatte zowat het hele schiereiland van de Peloponnesos. Samen met het hertogdom Athene werd het een vazal van het koninkrijk Thessaloniki totdat Thessaloniki door het despotaat Epirus in 1224 werd ingenomen. Hierna werd Achaje een tijd lang de dominante macht in Griekenland en in het midden van de dertiende eeuw werd het hof van Andravida gezien als het voorbeeld van ridderlijkheid door de West-Europeanen.

Zie ook