Vloer

In dit artikel gaan we het hebben over Vloer, een onderwerp dat door de geschiedenis heen aanwezig is geweest en dat nog steeds relevant is in de huidige samenleving. Vloer heeft grote belangstelling en debat gewekt, zowel in de academische wereld als in de publieke opinie, vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven. In de loop van de tijd is Vloer het onderwerp geweest van studies, onderzoek en reflecties die hebben bijgedragen aan het vergroten van ons begrip van dit onderwerp. In deze zin zullen we verschillende perspectieven en benaderingen behandelen om het belang en de betekenis van Vloer vandaag de dag beter te begrijpen.

Voor het gelijknamige turnonderdeel, zie Vloer (turnonderdeel).
Het afreien (vlakmaken) van een betonvloer
Vloerbedekking in een ruimte.

In de bouw kan het begrip vloer op veel manieren worden uitgelegd. De prefabindustrie denkt bij het woord vloer aan de vloerelementen die zij produceren, het vloerenbedrijf bedoelt de dekvloeren die ze aanbrengen en de stoffeerder denkt aan zijn vloerbedekking.

Vloer als bouwkundig element

Een vloer is de bodem van een ruimte of vertrek in een gebouw. Een vloer is een horizontaal en constructief element in een gebouw, dat een dragende en tevens een scheidende functie heeft. Het draagt wat op de vloer aanwezig is, zoals meubilair, apparatuur, mens en wanden. Het scheidt ruimten binnen eenzelfde gebouw, het scheidt binnen en buiten door middel van een dakvloer en het scheidt woningen als een woningscheidende vloer.

Vloertypen

Er zijn verschillende typen vloeren met hun specifieke eisen te onderscheiden:

  • beganegrondvloer, isoleren tegen koude en optrekkend vocht;
  • verdiepingsvloer, geluidisolatie en brandwerend;
  • dakvloer, isoleren tegen warmte en koude, waterdicht, al of niet beloopbaar;
  • keldervloer, waterdicht;
  • woningscheidende vloer, geluidisolatie en brandwerend, de eisen zijn zwaarder dan bij een verdiepingsvloer in eenzelfde woning;

Aan elk van de hierboven genoemde vloertypen zijn dus specifieke eisen te stellen en dat geeft een andere samenstelling van de vloerconstructie per vloertype. In aardbevingsgebieden zullen andere eisen aan de vloeren worden gesteld dan in België en Nederland. Het toepassingsgebied speelt ook een rol, een fabrieksvloer zal aan andere eisen moeten voldoen dan een woningbouwvloer.

Zie ook

Zie de categorie Floors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.