Vlag van Kalmthout

Dit artikel gaat in op het onderwerp Vlag van Kalmthout, dat op verschillende gebieden onderwerp van belangstelling en discussie is geweest. Sinds onheuglijke tijden heeft Vlag van Kalmthout de nieuwsgierigheid en intriges van de mensheid gewekt, wat zowel bewondering als controverse heeft voortgebracht. Door de geschiedenis heen heeft Vlag van Kalmthout een belangrijke rol gespeeld in de samenleving en de manier beïnvloed waarop mensen zich verhouden tot hun omgeving en deze waarnemen. In deze zin is het essentieel om de vele facetten van Vlag van Kalmthout grondig te analyseren en te begrijpen, met als doel onze kennis en visie op de wereld om ons heen uit te breiden. Op deze manier willen we licht werpen op de verschillende implicaties en repercussies die Vlag van Kalmthout heeft gehad en nog steeds heeft.

Vlag van Kalmthout
? Vlag van Kalmthout
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Kalmthout
Details
Verhouding 2:3
Aangenomen 24 april 1989
Kleuren Rood
Geel
Jurisdictie Kalmthout
Overige vlaggen
Wapen van Kalmthout
Wapen van Kalmthout
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Kalmthout werd door de gemeenteraad op 24 april 1989 officieel vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Antwerpse gemeente Kalmthout. Op 13 juni 1989 werd hij door het Bestuur van Vlaanderen bevestigd en uiteindelijk gepubliceerd op 8 november 1989 in het officiële Belgisch Staatsblad.

Officieel wordt de vlag beschreven als:[1]

Drie banen van rood, van geel en van rood, lengteverhouding 1 : 2 : 1, met op de middelste baan het gemeentewapen

Het wapen staat in de middelste verticale baan van de gemeentelijke vlag. De kleuren van de vlag zijn, net als in het wapen, rood met geel. Het wapenschild bestaat uit twee torens met drie verdiepingen met een staf. De torens staan symbolisch voor de heerlijkheid (Kalmthout, Essen en Huijbergen) die onder leiding stond van de Paters van Tongerlo; de staf stelt de abtsstaf voor.

Zie ook