In dit artikel zullen we het onderwerp Vlag van Berghem verder onderzoeken, een onderwerp dat de afgelopen jaren de aandacht heeft getrokken van zowel academici, professionals als enthousiastelingen. Sinds zijn opkomst heeft Vlag van Berghem grote belangstelling gewekt op verschillende gebieden, waardoor debatten en reflecties zijn voortgekomen die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de vooruitgang van kennis op gebieden als wetenschap, technologie, cultuur en de samenleving in het algemeen. Op deze pagina's zullen we ons onderdompelen in de fascinerende wereld van Vlag van Berghem, waarbij we de verschillende facetten, de impact en de relevantie ervan in de huidige context analyseren. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke toekomstige ontwikkelingen zullen we beginnen aan een reis van ontdekking en begrip die ons in staat zal stellen het belang en het potentieel van Vlag van Berghem in de hedendaagse wereld te waarderen.
De vlag van Berghem werd op 27 juni 1979 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de gemeente Berghem in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De vlag is in het raadsbesluit als volgt beschreven:
Zeven banen geel-rood enz., waarvan de lengten zich verhouden als 3:1:3 enz., met over alles heen, vanaf de broekzijde naar de vluchtzijde en over het midden, drie aaneensluitende, ten minste tweemaal getande banen blauw-geel-blauw, elke baan ter hoogte van 1/10 van de vlaghoogte.
De kleuren geel en blauw zijn afkomstig uit het gemeentewapen; de drie rode palen uit het wapen van het Zuid-Brabantse geslacht Van Berghem. De getande baan stelt een golfpatroon voor en verwijst naar de op het gemeentewapen afgebeelde Sint Willibrord, die vaak wordt geassocieerd met waterbronnen.
Op 1 januari 1994 is Berghem opgegaan in de gemeente Oss, waarmee de vlag als gemeentevlag kwam te vervallen. De gemeenteraad van Oss bepaalde bij besluit van 3 januari 1994 dat de vroegere gemeentevlag van Berghem voortaan zou gelden als dorpsvlag.