Vlaams Intersectoraal Akkoord

In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Vlaams Intersectoraal Akkoord en onderzoeken we de vele facetten en de relevantie ervan vandaag de dag. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving zullen we elk aspect dat verband houdt met Vlaams Intersectoraal Akkoord grondig analyseren, waardoor onze lezers een compleet en actueel beeld krijgen van dit fascinerende onderwerp. Door middel van onderzoek, interviews en diepgaande analyses willen we licht werpen op Vlaams Intersectoraal Akkoord en onze lezers een geïnformeerd en verrijkend perspectief bieden waarmee ze het belang en de impact ervan op verschillende gebieden beter kunnen begrijpen.

Een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) is een akkoord tussen de Vlaamse sociale partners enerzijds en de Vlaamse Regering anderzijds.

De akkoorden hebben betrekking op alle thema's met een sociaaleconomische dimensie die behoren tot de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaams Gewest en worden voorbereid, onderhandeld en afgesloten in het sociaal overleg van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité (VESOC).

Het eerste akkoord had betrekking op de periode 1999-2000, de daaropvolgende akkoorden hebben een loopduur van vijf jaar.

De Vlaamse overheid staat in voor de subsidiëring van de organisaties die de maatregelen, bepaald in deze akkoorden, uitvoeren. De maatregelen die vervat zitten in de drie opeenvolgende VIA-akkoorden, kunnen gegroepeerd worden in drie rubrieken:

  • verhoging van de koopkracht;
  • verbetering van de kwaliteit van de arbeid: managementondersteuning, vorming, extra-verlof, werkdrukvermindering;
  • uitbreiding van de werkgelegenheid.