Virginaal

In de wereld van vandaag blijft Virginaal een fundamenteel en intrigerend onderwerp dat de aandacht trekt van zowel academici, wetenschappers, professionals als enthousiastelingen. Het belang van Virginaal komt tot uiting op verschillende gebieden, van geneeskunde tot technologie, via politiek en cultuur. Door de geschiedenis heen is Virginaal het onderwerp geweest van studie en debat, wat de relevantie en impact ervan op de samenleving aantoont. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Virginaal, van de oorsprong en evolutie tot de huidige invloed ervan, met als doel een alomvattend beeld te geven van dit fascinerende en voortdurend veranderende onderwerp.

Virginaal
Virginaal van Ruckers, Musée de la musique, Parijs
Virginaal van Ruckers, Musée de la musique, Parijs
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
klavecimbel, klavechord, spinet, citer, piano, luit
Meer artikelen
virginalisten
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Dame aan het virginaal, Johannes Vermeer, National Gallery, London

Een virginaal is een toetsinstrument met enkelkorige besnaring die steeds parallel met het toetsenbord ligt.

Kenmerken

Het virginaal is samen met het spinet de vroegste en eenvoudigste vorm van het klavecimbel. In tegenstelling tot het klassieke klavecimbel liggen de snaren haaks op de toetsen. Hierin komt het virginaal overeen met het spinet, dat zich door de driehoekige vorm van het virginaal onderscheidt. Uiterlijk lijkt het virginaal op het klavechord dat echter volgens een geheel ander principe gebouwd is.

Muselaar

Bij het virginaal worden de snaren evenals bij het klavecimbel aan het einde getokkeld. Een muselaar is een virginaal waarbij de snaren in het midden getokkeld worden. Hierdoor ontstaat een grondtonige klank. Omdat de snaren in het midden het sterkst trillen wordt snel spel hierdoor ook problematisch. Het toetsenbord ligt bij een muselaar over het algemeen aan de rechterzijde, bij een virginaal aan de linkerzijde. Het instrument dat op enkele schilderijen van Johannes Vermeer te zien is, is dus waarschijnlijk een muselaar.

Muziek voor virginaal

In de 16e eeuw werd de term virginaal ook in ruimere zin gebruikt voor verschillende soorten klavecimbels. De muziek van de Engelse virginalisten is dus niet uitsluitend voor het virginaal bedoeld, maar kan ook op het spinet of klavecimbel ten gehore worden gebracht. Ook andere componisten maakten geen onderscheid tussen muziek voor klavecimbel, spinet of virginaal. Vrijwel alle klavecimbelmuziek kan dus ook op het virginaal uitgevoerd worden. Gezien het geringere klankvolume van het virginaal is dit instrument echter minder geschikt voor uitvoeringen in grote ruimtes of met grotere ensembles.

Bekende spelers

Zie de categorie Virginals van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.