Veldrus

In de wereld van vandaag is Veldrus een onderwerp van voortdurende belangstelling en discussie. Of het nu vanwege zijn historische relevantie, zijn impact op de huidige samenleving of zijn betekenis voor de populaire cultuur is, Veldrus is een onderwerp dat de aandacht blijft trekken van academici, wetenschappers, enthousiastelingen en mensen in het algemeen. Door de jaren heen is Veldrus geëvolueerd en is het belang ervan toegenomen, waardoor eindeloze verkenningen en onderzoeken naar de vele facetten ervan zijn ontstaan. In dit artikel zullen we proberen dieper in te gaan op het onderwerp Veldrus, waarbij we de oorsprong, de evolutie en de impact ervan op de hedendaagse wereld onderzoeken.

Veldrus
Veldrus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Juncaceae (Russenfamilie)
Geslacht:Juncus (Rus)
Soort
Juncus acutiflorus
Ehrh. ex Hoffm. (1791)
Veldrus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veldrus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De veldrus (Juncus acutiflorus) is een overblijvend kruid die behoort tot de russenfamilie (Juncaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië.

De plant wordt 30–90 cm hoog, vormt lange wortelstokken en heeft een ronde of iets afgeplatte stengels. De draadvormige, vrij donkergroene bladeren hebben op regelmatige afstand een dwars tussenschot.

De veldrus bloeit van juni tot september met donkerroodbruine bloemen. De bloeiwijze bestaat uit hoofdjes. De binnenste, toegespitste bloemdekbladen zijn langer dan de buitenste.

De vrucht is een roodbruine, 3 mm lange doosvrucht en heeft een lange snavel. De zaden zijn kleverig.

De plant komt voor op natte, matig voedselrijke grond in heidevelden, moerassen, langs beken, in hooilanden en natte duinvalleien.