Veldheuvel

Tegenwoordig is Veldheuvel een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed publiek. Sinds zijn opkomst heeft het de aandacht getrokken van zowel experts als fans, waardoor er voortdurend debat is ontstaan ​​over de aard en relevantie ervan op verschillende gebieden. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan op de populaire cultuur of het belang ervan in de technologische ontwikkeling, Veldheuvel is een onderwerp gebleken dat studie en reflectie waard is. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Veldheuvel, en een alomvattende en gedetailleerde visie bieden die probeert bij te dragen aan het begrip en de waardering van dit fenomeen.

Veldheuvel
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Veldheuvel (Noord-Brabant)
Veldheuvel
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Deurne
Coördinaten 51° 27′ NB, 5° 49′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veldheuvel was een buurtschap in de Nederlandse gemeente Deurne (provincie Noord-Brabant) ten zuiden van de dorpskom.

Achter het Monckenhuijs, gebouwd omstreeks 1767.

In de buurtschap op de hoek van de huidige Liesselseweg en Fabriekstraat lagen in de late middeleeuwen een gasthuis (monckenhuijs), de Stakenborch (ook casteele van Veltheuvel genoemd) en de Sint-Antoniuskapel.[1] Na de middeleeuwen ontwikkelde deze bijzondere nederzetting zich tot een gemiddelde agrarische nederzetting aan de westflank van de Deurnese akker. Op de plek van de Stakenborch lag de boerderij Ten Eijnde[1], terwijl de Sint-Antoniuskapel na de Vrede van Münster in 1648 werd verbouwd tot een dubbel woonhuis. Op het terrein van het gasthuis verrees omstreeks 1767 het huidige pand Fabriekstraat 41.

Ten behoeve van de uitbreiding van de bedrijventerreinen Kranenmortel en Leemskuilen moest de buurtschap Veldheuvel, die inmiddels lokaal bekendstond als een gedeelte van de buurtschap Derp, na 1960 in fasen wijken. In 1962 werd de kapitale boerderij Ter Eijnde afgebroken, waarna in 1971 de voormalige kapel volgde. Aan de westzijde van de Liesselseweg en de Fabriekstraat staan de laatste historische panden van de buurtschap, waaronder de woning uit 1767.