Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau, dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving. Sinds Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau is het het onderwerp geweest van debat en analyse op verschillende terreinen, waaronder de politiek, de economie, de wetenschap en de populaire cultuur. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau onderzoeken, evenals de invloed ervan op de wereld van vandaag. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de mogelijke toekomstige implicaties van Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau en de mogelijke oplossingen die zijn voorgesteld om de uitdagingen die het met zich meebrengt aan te pakken. Maak je klaar om in een diepe en volledige analyse van Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau te duiken!

Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau
Componist Hendrik Andriessen
Soort compositie thema en variaties
Gecomponeerd voor strijkorkest
Compositiedatum 1935
Première augustus 1935
Opgedragen aan Bertus van Lier
Duur 14 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Variaties en fuga op een thema van Johann Kuhnau, soms ook Kuhnauvariaties genoemd is een compositie van Hendrik Andriessen uit 1935. Het is zijn enige werk voor strijkorkest.

Andriessen pakte de melodie op toen zijn dochter aan de piano een werk, Partita nr. 6 uit Neuer-Clavier-Übung uit 1692, van Johann Kuhnau studeerde. De componist vond een fragment waaromheen hij zijn compositie kon schrijven. Het is een werk in het genre thema en variaties. Andriessen had echter daarvoor een andere standaard. Hij vertaalde het thema van Kuhnau naar modernere klassieke muziek. Hij paste onder meer parallelle kwinten toe. Dat geeft het werk een serene klank. Er zijn vijf variaties afgesloten met een fuga: 1. Thema moderato, 2. Grazisoso ma tranquillo, 3. Allegro con spirito, 4. Molto moderato e espressivo, 5. Sostenuto e espressivo, 6. Grave e passionato en 7. Allegretto con eleganza.

Het werk wordt heden ten dage nog steeds uitgevoerd. Het Limburgs Symfonie Orkest had het in 2009 nog op de lessenaar staan in een drietal concerten, samen met de Kindertotenlieder van Gustav Mahler. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het nergens te horen. Andriessen had zich niet aangesloten bij de Kultuurkamer en liet zijn afkeuring van het Hitlerregime blijken. Een ban van zijn werk, naast tijdelijke opsluiting van hemzelf, was het gevolg.

Het werk is geschreven voor het Utrechtsch Studenten Concert, dat in 1935 zijn lustrum vierde. De dirigent was toen Bert van Lier, aan wie het werk ook is opgedragen.

Orkestratie

Strijkorkest: viool 1 en 2, altviool, cello, contrabas

Discografie